Razlika između verzija stranice "Kongres Sjedinjenih Američkih Država"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: lv:ASV Kongress
SieBot (razgovor | doprinosi)
Red 23: Red 23:
[[es:Congreso de los Estados Unidos]]
[[es:Congreso de los Estados Unidos]]
[[et:Ameerika Ühendriikide Kongress]]
[[et:Ameerika Ühendriikide Kongress]]
[[fa:کنگره ایالات متحده آمریکا]]
[[fi:Yhdysvaltain kongressi]]
[[fi:Yhdysvaltain kongressi]]
[[fr:Congrès des États-Unis]]
[[fr:Congrès des États-Unis]]

Verzija na dan 2 decembar 2007 u 16:06

Kongres Sjedinjenih Američkih Država je zakonodavstveno tijelo federalne vlade Sjedinjenih Američkih Država. Ono se sastoji od dva doma, Doma predstavnika (House of Representatives) i Senata (Senate). Dom predstavnika ima 435 članova, od kojih svaki predstavlja kongresni okrug i služi mandat od dvije godine. Predstavnička mjesta su dodjeljena između država prema broju stanovnika. Svaka država ima dva Senatora, bez obzira na broj stanovnika. Postoje 100 Senatora, koji služe mandat od šest godina. I Senatori i Predstavnici se biraju direktnim izborima.

Ustav Sjedinjenih Američkih Država dodjeljuje sve zakonodavstvene snage federalnoj vladi u Kongresu. Snage Kongresa su ograničene na one nabrojane u Ustavu; sve ostale su dodjelene državama i stanovništvu. Uredbama Kongresa, Kongres može uređivati trgovinu među državicama i vanjsku trgovinu, nametati poreze, organizirati federalne sudove, upravljati vojskom, proglasiti rat i provoditi neke druge „potrebne“ snage.

Dom i Senat su podjednaki domovi. Kakogod, postoje neke specijalne snage dodjeljene samo jednom domu. Senatov savjet i odobrenje je potreban da potvrdi predsjedničke nominacije na visoke izvršne i sudbene pozicije i za potvrđivanje ugovora. Računi za skupljanje prihoda moraju nastati u Domu predstavnika I samo Dom može pokrenuti proces pobijanja.

Kongras se sastaje u prijestolnici Sjedinjenih Američkih Država u Washington, D.C-u. U 2006. godini 109. puta Kongres zasjeda.


Šablon:Link FA Šablon:Link FA