Razlika između verzija stranice "Greben"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Adnan (razgovor | doprinosi)
m interwiki
Adnan (razgovor | doprinosi)
mNo edit summary
Red 3: Red 3:
== Sastav ==
== Sastav ==


'''Greben''' je biološka struktura koja se sastoji od [[koralj]]a, [[alge|algi]] i ostalih organizama s [[vapnenac|vapnenačkom]] ljušturom, a nastaju unutar 30° geografske širine od [[ekvator]]a u toplim, plitkim, sunčanim [[more|morima]] koja nemaju mnogo raspršenog [[sediment]]a. Izdižu se iznad okolnog morskog dna.
'''Greben''' je biološka struktura koja se sastoji od [[koral]]a, [[alge|algi]] i ostalih organizama s [[vapnenac|vapnenačkom]] ljušturom, a nastaju unutar 30° geografske širine od [[ekvator]]a u toplim, plitkim, sunčanim [[more|morima]] koja nemaju mnogo raspršenog [[sediment]]a. Izdižu se iznad okolnog morskog dna.


U [[paleozoik]]u najznačajniji grebenotvorci bile su kalcitne alge i [[stromatoporoidi]]. Koralji postaju dominantni grebenotvorci tek u [[mezozoik]]u i [[kenozoik]]u.
U [[paleozoik]]u najznačajniji grebenotvorci bile su kalcitne alge i [[stromatoporoidi]]. Koralji postaju dominantni grebenotvorci tek u [[mezozoik]]u i [[kenozoik]]u.

Verzija na dan 10 decembar 2007 u 12:55

Greben, je oblik vodenog/podvodnog reljefa koji predstavlja vrlo malo izdignuće od dna, čiji vrh može, mada ne mora da bude iznad površine vode. Isto tako Greben može da bude i oblik reljefa čije se dvije naspramne stranice spuštaju mnogo oštrije od druge dvije.

Sastav

Greben je biološka struktura koja se sastoji od korala, algi i ostalih organizama s vapnenačkom ljušturom, a nastaju unutar 30° geografske širine od ekvatora u toplim, plitkim, sunčanim morima koja nemaju mnogo raspršenog sedimenta. Izdižu se iznad okolnog morskog dna.

U paleozoiku najznačajniji grebenotvorci bile su kalcitne alge i stromatoporoidi. Koralji postaju dominantni grebenotvorci tek u mezozoiku i kenozoiku.


Tipovi grebena

Postoje tri tipa grebena.

  1. Obrubni grebeni su plosnati grebeni pričvršćeni direktno uz obalu.
  2. Barijerni grebeni protežu se paralelno obali od koje su odvojeni širokom, dubokom lagunom. Vode u laguni su relativno mirne jer ih greben štiti od udara valova. Najveći recenti greben je upravo barijerni: Veliki koralni greben koji se nalazi na istočnoj obali Australije, dug 2 000 km, širok oko 200 km, a visok 200 m.
  3. Atoli su cirkularni grebeni s lagunom, a okruženi su dubokom vodom.

Ova tri tipa grebena međusobno su povezana. Naime, obrubni greben se javlja oko vulkanskog otoka. Otok počinje tonuti, ali ne i greben koji se izdiže djelovanjem organizama koji ga grade. Polahko prelazi u barijerni greben, a ovaj, nakon što otok u potpunosti potone, u atol.