Razlika između verzija stranice "Edvard V, kralj Engleske"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
VolkovBot (razgovor | doprinosi)
m članak Edvard V premješten na Edvard V Engleski
(Nema razlike)

Verzija na dan 14 decembar 2007 u 15:11

Edvard V i njegov brat Ričard zatočeni u London Toweru (slika Paula Delarochea)

Edvard V (4. novembar 1470. - London Tower, 1483?), engleski kralj.

Bio je četvrto od desetero djece Edvarda IV i Elizabeth Woodville. Rođen je u doba kratke restauracije dinastije Lancaster na čelu sa Henrikom VI godine 1470. Povratkom Edvarda IV iz izgnaništva na vlast godine 1471. postao je službeni nasljednik engleske krune i dobio naslov Princ od Walesa.

9. aprila 1483., smrću svog oca Edvarda IV naslijedio je krunu sa nepunih trinaest godina. Kako još tada nije bio punoljetan njegovu stricu Ričardu povjerena je uloga zaštitnika mladog kralja. No, Ričard svoju ulogu nije izvršavao lojalno mladom kralju nego je pred Parlamentom pokrenuo postupak kojim je želio dokazati da njegov nećak nema legitimitet naslijediti englesku krunu.

25. juna 1483. godine Parlament je proglasio mladog Edvarda i njegovog mlađeg brata Ričarda, grofa od Shrewsburyja (ostala djeca bila su ženskog spola), nelegitimnim nasljednicima krune, jer je njihov stric Ričard dokazao da je njegov pokojni brat Edvard IV, prije nego se oženio sa Elizabeth Woodville već bio oženjen sa Lady Eleanor Butler, pa je stoga brak sa Elizabeth bio nevaljan i djeca rođena u tom braku nezakonita. Kako su druga Ričardova braća umrla prije pokojnog Edvarda IV Ričard je, slijedom spomenutih događanja, bio jedini zakoniti nasljednik krune.

Mladi kralj Edvard i njegov brat Ričard zatočeni su, tobože radi vlastite sigurnosti, u London Tower i nikada više nisu viđeni. O tome što se poslije događalo može se samo nagađati, a smatra se da su najvjerojatnije ubijeni. Ričarda su optuživali za njihovu smrt premda to nikada nije bilo dokazano. Ričard se nakon njihovog zatočenja dao 6. jula 1483. okruniti za engleskog kralja.

Godine 1674. neki radnici su, prilikom preuređenja London Towera, iskopali kutiju sa dva mala kostura. Stavili su ih na hrpu otpada dok se neko nije dosjetio da bi to mogli biti ostaci dvojice mladih prinčeva. Tadašnji engleski kralj Karlo II zapovijedio je da se njihovi ostaci presele u Westminstersku opatiju i tamo dostojno sahrane gdje i danas leže, iako nikada nije sa sigurnošću utvrđeno da su to njihovi posmrti ostaci.