Razlika između verzija stranice "Muskatni oraščić"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Poništene izmjene koje je napravio 83.131.31.139 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao EmxBot
Eastonwest (razgovor | doprinosi)
mNo edit summary
Red 1: Red 1:
[[Slika:Muscade.jpg|mini|Muskatni oraščić]]
[[Slika:Muscade.jpg|mini|Muskatni oraščić]]
'''Muskatni oraščić''' (jednako kao i: '''Muskat''' ili '''muškat''') je zimzeleni grm koji raste u ravnim tropskim šumama. Mjesto porijekla su mu tzv. Začinski otoci u Indoneziji odakle se rasprostranio po tropskim krajevima širom svijeta. Kao začin upotrebljava se sjeme koje je u obliku oraha, a koristi se i cvijet koji ima nešto blažu aromu. Nakon zrenja muskatni oraščić se suši i kao začin upotrebljava (ribanjem) neposredno pri upotrebi ili prethodno mljeven. U velikim količinama može biti otrovan.
'''Muskatni oraščić''' (jednako kao i: '''Muskat''' ili '''muškat''') je zimzeleni grm koji raste u ravnim tropskim šumama. Mjesto porijekla su mu tzv. Začinska ostrva u Indoneziji odakle se rasprostranio po tropskim krajevima širom svijeta. Kao začin upotrebljava se sjeme koje je u obliku oraha, a koristi se i cvijet koji ima nešto blažu aromu. Nakon zrenja muskatni oraščić se suši i kao začin upotrebljava (ribanjem) neposredno pri upotrebi ili prethodno mljeven. U velikim količinama može biti otrovan.


Drvo je dvodomo (muški i ženski cvjetovi ratu na posebnim stablima).
Drvo je dvodomo (muški i ženski cvjetovi ratu na posebnim stablima).

Verzija na dan 24 decembar 2007 u 15:49

Muskatni oraščić

Muskatni oraščić (jednako kao i: Muskat ili muškat) je zimzeleni grm koji raste u ravnim tropskim šumama. Mjesto porijekla su mu tzv. Začinska ostrva u Indoneziji odakle se rasprostranio po tropskim krajevima širom svijeta. Kao začin upotrebljava se sjeme koje je u obliku oraha, a koristi se i cvijet koji ima nešto blažu aromu. Nakon zrenja muskatni oraščić se suši i kao začin upotrebljava (ribanjem) neposredno pri upotrebi ili prethodno mljeven. U velikim količinama može biti otrovan.

Drvo je dvodomo (muški i ženski cvjetovi ratu na posebnim stablima).

Muskat pripada familiji Myristicaceae. Botanički naziv je Myristica fragans.

Relevantni članci


Nedovršeni članak Muskatni oraščić koji govori o kulinarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.