Razlika između verzija stranice "Eevee"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinosi)
m robot Mijenja: nl:Eevee
m robot Dodaje: ko:이브이
Red 67: Red 67:
[[it:Eevee]]
[[it:Eevee]]
[[ja:イーブイ]]
[[ja:イーブイ]]
[[ko:이브이]]
[[nl:Eevee]]
[[nl:Eevee]]
[[no:Eevee]]
[[no:Eevee]]

Verzija na dan 29 decembar 2007 u 01:01

Eevee
Opći podaci
Japansko imeイーブイ, Ībui
Redni broj133
Generacijaprva
VrstaNormalni
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uVaporeona
Jolteona
Flareona
Espeona
Umbreona
Leafiu
Glaciu
RazvojVodeni kamen (Vaporeon)
Gromoviti kamen (Jolteon)
Vatreni kamen (Flareon)
iskustvo i Sreća, dan (Espeon)
iskustvo i Sreća, noć (Umbreon)
sticanjem iskustva ispred Kamena mahovine (Leafia)
sticanjem iskustva ispred Kamena leda (Glacia)
Visina0,3 m
Težina6,5 kg
SposobnostBježanje (Run Away)/Snalažljivost (Adaptive)

Šablon:Pokémon uvod

Ime "Eevee" skraćenica je od riječi evolucija, u kojoj se ovaj Pokemon posebno specijalizirao, budući da ima sposobnost da se razvije u pet različitih vrsta Pokemona. Eevee se u početku trebao zvati "Eon", što je zapravo sufiks svih evolucija Eeveeja (Vaporeon, Jolteon, Flareon, Espeon, Umbreon).

Biološke karakteristike

Eeveeja se može opisati kao malenog četveronožnog sisavca, koji je pokriven smeđim krznom, s velikim svijetlim, žućkastosmeđim čuperkom krzna oko njegova vrata. Eevee podsjeća na Feneka ili pustinjsku lisicu zbog njegovih velikih ušiju i repa koji podsjeća na onaj kao u lisice. Uši su im dugačke i tanke, duže i od same glave. Krzno na repu veoma je gusto, a vrh repa iste je boje kao i čuperci krzna oko njegova vrata.

Iako Eevee na prvi pogled djeluje kao tipičan Normalni Pokémon, s niskom inteligencijom i odličnim vidom, njuhom i sluhom, njegov je DNK taj koji ga čini posebnim zbog njegove jedinstvene građe. Pripitomljeni će se Eevee razviti uz pomoć elementarnog Kamenja, ali Eevee u divljini razvit će se ovisno o staništu u kojem živi.

Na primjer, Eevee koji živi u blizini jezera i oceana na prirodan će se način razviti u Vodenog tipa Vaporeona, dok će se Eevee čije je stanište u blizini aktivnih vulkana razviti u Vatrenog tipa Flareona. Na isti način, Eevee koji živi u području s posebno suhim zrakom i čestim grmljavinama razvit će se u Električnog tipa Jolteona. Pripitomljeni Eevee razvija se u iste Pokemone koristeći Vodeni, Vatreni i Gromoviti kamen. Prirodni sedimenti ovog Kamenja možda su razlog zbog kojeg se Eeveeji u divljini razvijaju.

Eevee ima još dva evolucijska pravca na koje utječe njegova veza s njegovim trenerom ili uzgajivačem, u kombinaciji s okolišem, odnosno dobu dana. Eevee koji ima snažnu vezu sa svojim trenerom razvit će se u Espeona tokom dana ili u Umbreona tokom noći.

U videoigrama

Samo je jedan Eevee dostupan u Pokemon Red, Blue, Yellow, FireRed i LeafGreen. Igrač mora posjetiti Celadon Palaču u gradu Celadonu, ući kroz stražnji ulaz, i popeti se do vrha. Poké-lopta koja sadrži napuštenog Eeveeja stajat će na stolu, a igraču je dopušteno da je uzme.

U Pokémon Yellow igri, igraču treba biti dodijeljen Eevee od Prof. Oaka na početku igre. Ipak, igračev protivnik odluči uzeti Eeveeja prije igrača. Zbog toga, igrač dobije Pikachua kao zamjenu. Protivnikov Eevee jedan je od rijetkih Eeveeja kojeg posjeduje neki trener u igri, izuzev samog igrača. Protivnik će razviti Eeveea u jednu od tri moguće evolucije, ovisno o ishodu prve dvije borbe s igračem u gradu Palletu, i kasnije, na zapadu grada Viridiana.

U Pokemon Gold, Silver i Crystal, Bill daje igraču napuštenog Eeveeja kojeg je našao kada se vraćao kući u grad Goldenrod. Eeveeja se isto može dobiti u razmjenu za 6666 žetona u Game Corneru u gradu Celadonu u Gold i Silver verzijama.

Eeveea se ne može naći u Pokémon Ruby, Sapphire, Emerald i Pokémon Colosseum. Doduše, u Pokémon XD: Gale of Darkness, igrač započinje igru sa Eeveejem, kojega kasnije može razviti u bilo koju od pet mogućih evolucija koristeći elementarno Kamenje ili novootkrivenu Sunčanu (Sun Shard) ili Mjesečevu krhotinu (Moon Shard). Razvoj s ova dva predmeta dozvoljen je samo u ovoj igri, dok se Eevee, u drugim igrama, razvija u Espeona i Umbreona već navedenim putem (kombinacijom Sreće i vremena).

Statistike Eeveeja prosječne su za Elementarnog Pokémona, ali bi ga se trebalo razviti da bi se iskoristio njegov maksimalni potencijal. Eevee je isto tako jedini Pokémon iz prve generacije koji izgubi svoj prvotni tip (Normalni) kada evoluira.

Eevee je jedan od šesnaest startera u Pokémon Mystery Dungeon videoigrama.

U animiranoj seriji

Prvo pojavljivanje Eeveeja u Pokémon animiranoj seriji bilo je u 40. epizodi. U ovoj epizodi, Ash i društvo nailazi na obitelj od četvero braće, od kojih svi imaju (ili su imali) Eeveeja. Troje od četvero braće razvili su svoje Eeveeje u Flareona, Jolteona i Vaporeona, i nagovaraju najmlađeg brata Mikeyja da i on razvije svog Eeveeja. Ono što ne primjećuju jest to da on ne želi razviti svog Eeveeja jer ga voli ovakvog kakav jest. Doduše, kada Tim Raketa ukrade sve Pokémone, Mikey dokaže svojoj braći da njegov Eevee ne treba evoluirati jer sam pobijedi Tim Raketa kada Pokémoni njegove braće nisu uspjeli.

U epizodi 118, Ashov dugogodišnji protivnik Gary Oak koristi svog Eeveeja u borbi protiv Ashova Pikachua. Brock primjećuje kako Eevee ima bistre oči i sjajno krzno, što pokazuje da je na visokoj razini iskustva. Eevee je na posljetku onesvijestio Pikachua, koristeći Rušenje (Take Down). Tracey je isto primijetio da bi se Eevee ubrzo trebao razviti u Pokémona 1. stupnja, što se i dogodilo netom prije epizode 173, u kojoj Ash i njegovo društvo ponovo sreću Garyja i otkrivaju da se Eevee razvio u Umbreona.

U epizodi 185, obitelj od petoro sestara iz grada Ecruteaka (kao i Braća Eevee iz epizode 40) trenerice su različitih evolucija Eeveeja, uključujući Vaporeona, Jolteona, Flareona i Umbreona. Najmlađa sestra, Sakura, ima još nerazvijenog Eeveeja. Ovi Pokémoni pobjeđuju Tim Raketa kada ih oni napadnu zbog očitog razloga: da bi ih ukrali. Sestre se ponovo pojavljuju u epizodi 228, a Sakurin Eevee otada je evoluirao u Espeona te Tim Raketa ponovo pokuša ukrasti njihove Pokémone. Uspiju ukrasti sve Pokémone osim Sakurina Espeona, koji kasnije pobijedi Tim Raketa uz pomoć Asha i društva da bi spasio Pokémone koji pripadaju sestrama njegove trenerice.

U epizodi 434, Mayino Poke-jaje izlegne se u Eeveeja, čiji potpisni napad postane Mračna loptica (Shadow Ball). May koristi Eeveeja u Pokémon Izložbi (natjecanja gdje se Pokémone ocjenjuje na temelju njihove privlačnosti) te dobije vrpcu (nagrada na Pokémon Izložbama), nakon što pobijedi Brockova Marshtompa u epizodi 444.