Razlika između verzija stranice "Fakultet"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
SieBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: ro:Facultate, sh:Fakultet
Red 21: Red 21:
[[ja:学部]]
[[ja:学部]]
[[nl:Faculteit (onderwijs)]]
[[nl:Faculteit (onderwijs)]]
[[ro:Facultate]]
[[ru:Факультет]]
[[ru:Факультет]]
[[sh:Fakultet]]
[[sk:Fakulta]]
[[sk:Fakulta]]
[[sr:Факултет]]
[[sr:Факултет]]

Verzija na dan 31 decembar 2007 u 16:24

Fakultet je visokoškolska ustanova i obično član nekog univerziteta. Predstavlja posebnu školsku ustanovu za izučavanje različitih oblasti određene naučne discipline. Polaznici fakulteta se zovu studenti. Studenti na prvoj godini studija se nazivaju brucoši, a na završnoj godini apsolventi. Student na kraju svog školovanja dobija diplomu kojom se garantuje određeno zvanje u izučavanoj oblasti nauke, kao što su: diplomirani inžinjer elektrotehnike, diplomirani matematičar, diplomirani ekonomista itd. Često se fakultet u službenim dokumentima označava kao visokoškolska ustanova.

Historija

Srednjevjekovni Univerzitet u Parizu, je poslužio kao model za većinu kasnijih srednjovjekovnih univerziteta. Imao je četiri fakulteta: teološki fakultet, pravo, medicinu i fakultet umjetnosti.

U današnje vrijeme broj fakulteta unutar univerziteta je obično veći što je definisano određenim zakonskim aktima. Osnivaju se fakulteti koji se bave detaljnijim izučavanjem pomenute četiri oblasti, a također se osnivaju fakulteti koji se bave novim akademskim disciplinama koje su nastale kasnije, kao što su inžinjering i poljoprivreda.