Razlika između verzija stranice "Marija Medici"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m članak Marija de Medici premješten na Maria de' Medici
No edit summary
Red 1: Red 1:
[[Slika:MariadeMedici07.jpg|thumb|'''Marija de Medici''']]
[[Slika:MariadeMedici07.jpg|thumb|'''Marija de Medici''']]
'''Marija de Medici''' ([[Firenca]], [[26. april]] [[1573]]. - [[Köln]], [[3. juli]] [[1642]].), [[francuska]] kraljica, regentkinja od 1610.-1617.
'''Marija de Medici''' ([[Firenca]], [[26. april]] [[1573]] - [[Köln]], [[3. juli]] [[1642]]) bila je [[francuska]] [[kraljica|kraljica pratilja]] i regentkinja od [[1610]] do [[1617]].


Bila je kćerka Franje I, vojvode [[Tuskana|Tuskane]], i Johanne Austrijske, preko koje je bila unuka [[Ferdinand I, car Svetog Rimskog Carstva|Ferdinanda I, cara Svetog Rimskog Carstva]]. Za francuskog kralja, [[Henrik IV, kralj Francuske|Henrika IV]], udala se nakon poništenja njegovog braka sa [[Marguerite od Valoisa|Marguerite od Valoisa]]. Donijela je na dvor 600,000 kruna kao dio miraza. Već sljedeće godine rodila je sina, [[dofen]]a [[Luj XIII, kralj Francuske|Luja]], ali brak nije bio sretan. Kao kraljica se svađala sa Henrikovim ljubavnicama, i to riječima koje su šokirale dvorjane. Najveće skandale prouzročila je u svađi sa Henrikovom "glavnom" ljubavnicom, kojoj je on obećao brak prije nego je oženio Mariu. Kako Maria nije dobijala podršku od kralja u ovim prepirkama, ona se zbližila i sprijateljila sa njegovom bivšom ženom. Čak je natjerala Henrika da je vrati na dvor.
Druga žena [[Henrik IV, kralj Francuske|Henrika IV]] koja je nakon njegova ubistva preuzela vlast tj. postala regentom za svojeg maloljetnog sina [[Luj XIII, kralj Francuske|Louisa XIII]].


Iako je za muževa života pokazivala malo političkog ukusa i sposobnosti, proglašena je regentom nekoliko sati nakon nejgovog ubistva [[1610]]. godine. Prvo što je učinila nakon dolaska na privremenu vlast bilo je izbacivanje svih Henrikovih ljubavnica sa dvora. Međutim, kako nije bila iznimno bistra, ali zato jako tvrdoglava, ubrzo je pala pod uticaj svoje dvorjanke i njenog muža. Plemići su se ubrzo pobunili protiv Marie i ubrzo je protjerali. Umrla je u egzilu, u [[Köln]]u.
Umrla je u progonstvu u Kölnu.


[[Kategorija:Kraljice]]


{{Francuski vladari}}

[[Kategorija:Francuski vladari]]


[[bg:Мария Медичи]]
[[bg:Мария Медичи]]

Verzija na dan 3 januar 2008 u 15:06

Marija de Medici

Marija de Medici (Firenca, 26. april 1573 - Köln, 3. juli 1642) bila je francuska kraljica pratilja i regentkinja od 1610 do 1617.

Bila je kćerka Franje I, vojvode Tuskane, i Johanne Austrijske, preko koje je bila unuka Ferdinanda I, cara Svetog Rimskog Carstva. Za francuskog kralja, Henrika IV, udala se nakon poništenja njegovog braka sa Marguerite od Valoisa. Donijela je na dvor 600,000 kruna kao dio miraza. Već sljedeće godine rodila je sina, dofena Luja, ali brak nije bio sretan. Kao kraljica se svađala sa Henrikovim ljubavnicama, i to riječima koje su šokirale dvorjane. Najveće skandale prouzročila je u svađi sa Henrikovom "glavnom" ljubavnicom, kojoj je on obećao brak prije nego je oženio Mariu. Kako Maria nije dobijala podršku od kralja u ovim prepirkama, ona se zbližila i sprijateljila sa njegovom bivšom ženom. Čak je natjerala Henrika da je vrati na dvor.

Iako je za muževa života pokazivala malo političkog ukusa i sposobnosti, proglašena je regentom nekoliko sati nakon nejgovog ubistva 1610. godine. Prvo što je učinila nakon dolaska na privremenu vlast bilo je izbacivanje svih Henrikovih ljubavnica sa dvora. Međutim, kako nije bila iznimno bistra, ali zato jako tvrdoglava, ubrzo je pala pod uticaj svoje dvorjanke i njenog muža. Plemići su se ubrzo pobunili protiv Marie i ubrzo je protjerali. Umrla je u egzilu, u Kölnu.