Bamari: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 6 bajtova ,  prije 14 godina
m
nema sažetka izmjene
m (robot Dodaje: sv:Burmeser)
mNo edit summary
'''Bamari''' ([[Burmanski jezik|burmanski]]: [[Slika:BamaLumyo.png]]), nekad zvani jednostavno kao '''Burmanci''', su dominantna [[etnička grupa]] u [[MjanmarMijanmar]]u, koja čini otprilike 68% (30,000,000) stanovništva. Međutim, postoje naznake da je vlada umjetno napumpala te brojke. Također, više od jednog vijeka se u toj zemlji nije proveo pouzdan popis stanovništva, te su sve brojke temeljene na procjenama. Bamari se mogu prepoznati po tome što obično imaju ravnu crnu kosu i nešto tamniju boju kože (iako s obzirom na miješane brakove ni svjetlija koža nije rijetkost).
 
Bamari se često jednostavno zovu '''Burmancima''', iako se taj izraz koristi i za sve druge stanovnike [[MjanmarMijanmar]]a koji pripadaju drugim narodima ([[Kareni]], [[Shan (narod)|Shan]], itd.).
 
== Jezik ==
Bamari govore [[burmanski jezik]] (službeni jezik MjanmaraMijanmara) kao svoj prvi jezik. Narod [[Arakani|Rakhine]], iako kultirom različit, je srodan Bamarima. Rakhine govore burmanski dijalekt sličniji drevnom burmanskom jeziku, uključujući zadržavanje slova ''r'', kojeg su moderni Burmanci promijenili u ''y''. [[Engleski jezik|engleski]] se uveo u 19. vijeku. Pošto se burmanski i engleski uči u osnovnim školama, mnogi Bamari se ne mogu sporazumijevati na jezicima etničkih manjina. S obzirom da se u školama obvezno širi [[Burmanska kultura]] na sve građane, većina Bamara su pismenu.
 
== Porijeklo ==
 
== Rasprostranjenost ==
Bamari su najbrojniji narod u MjanmaruMijanmaru, te čini većinu u sedam oblasti države. U [[Tajland]]u se nalazi druga po brojnosti bamarska zajednica, a skoro 80% ilegalanih imigranta u MjanmaruMijanmaru. U [[Sjedinjene Američke Države|SAD]] se nalazi brojna populacija [[Burmanski Amerikanci|Burmanskih Amerikanaca]].
 
== Religija ==
 
[[Kategorija:Tibetsko-Burmanski narodi]]
[[Kategorija:MjanmarMijanmar]]
 
[[ca:Bamar]]
26.712

izmjena

Navigacija