Razlika između izmjena na stranici "Jedrenje"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 4 bajta ,  prije 13 godina
m
nema sažetka izmjene
m
m
Kao početak organiziranih jedriličarskih regata uzima se godine [[1775]]. kad je osnovan [[Thames Club Cumberlan Fleet]].
 
Historijski dan za svijetsko jedriličarstvo je 1. juni [[1815]]. godine kad se grupa engleske gospode našla u Thatched House Taveru u [[St. James˙s Street]] u [[London]]u s ciljem okupljanja ljubitelja jedrenja. Pod predsjedanjem lorda Granthama, 42 jedriličara su osnovali '''[[Yacht Club]]''' (što je prvi put da su te dvije riječi spojene zajedno). Iako je osnovan u Londonu, klub je premješten u luku grada [[Cowes]]a na otokuostrvu [[Wight]]. 1817. godine princ Regent ih je počastio svojim članstvom, a [[1820]]. godine kad je postao kralj [[George IV.]], klub je preimenovan u [[Royal Yacht Club]] s pravom vijanja ratne zastave.
 
Tako je [[Engleska]] preuzela primat u jedriličarstvu u Europi od [[Holandija|Holandije]] gdje su nastale prve jedrilice za sport i razonodu.
Ključna godine je 1851. kada je 170-tonski škuner [[America]] član [[NYYC]] bio pozvan na sudjelovanje u [[Nacional Cup]]u kojeg je dodjeljivala engleska kraljica. Iako je prejedrila [[Atlantik]] "Americi" nije dozvoljeno da sudjeluje na "Nacional Cupu" jer je on bio predviđen samo za nacionalne jedrilice.
 
Engleski domaćin je zbog toga organizirao posebnu regatu oko [[otokostrvo Wight|otokaostrva Wight]] u kojoj je "America" pobjedila 17 engleskih jedrilica, te tako daje ime najstarijem međunarodnom sportskom trofeju [[America`s Cup]]. To je i danas mjerilo največih sportskih dostignuča u jedrenju.
 
[[Kategorija:Sport]]
12.380

izmjena

Navigacija