Razlika između verzija stranice "Kraljevina Sardinija"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Eastonwest (razgovor | doprinosi)
No edit summary
Red 1: Red 1:
'''Kraljevina Sardinija''' je historijska država koja je obuhvatala otok Sardiniju zajedno sa velikim teritorijama u današnjoj Francuskoj i Italiji. Sjedište kraljevstva se nalazilu na otoku [[Sardinija]]. Kraljevina Sardinija je igrala instrumentalnu ulogu pri stvaranje Kraljevine Italije. Nastajanjem Kraljevine Italije [[17. mart|17. marta]] 1861. godine Kraljevina Sardinija je prestala sa svojim postojanjem. Sardinijska kraljevska dinastija Savoy je nastavila vladati talijanskim kraljevstvom do proglašenja republike u 1946. godini.
'''Kraljevina Sardinija''' je historijska država koja je obuhvatala ostrvo Sardiniju zajedno sa velikim teritorijama u današnjoj Francuskoj i Italiji. Sjedište kraljevstva se nalazilu na ostrvu [[Sardinija]]. Kraljevina Sardinija je igrala instrumentalnu ulogu pri stvaranje Kraljevine Italije. Nastajanjem Kraljevine Italije [[17. mart|17. marta]] 1861. godine Kraljevina Sardinija je prestala sa svojim postojanjem. Sardinijska kraljevska dinastija Savoy je nastavila vladati talijanskim kraljevstvom do proglašenja republike u 1946. godini.


[[Kategorija:Bivše evropske države]]
[[Kategorija:Bivše evropske države]]

Verzija na dan 19 januar 2008 u 18:45

Kraljevina Sardinija je historijska država koja je obuhvatala ostrvo Sardiniju zajedno sa velikim teritorijama u današnjoj Francuskoj i Italiji. Sjedište kraljevstva se nalazilu na ostrvu Sardinija. Kraljevina Sardinija je igrala instrumentalnu ulogu pri stvaranje Kraljevine Italije. Nastajanjem Kraljevine Italije 17. marta 1861. godine Kraljevina Sardinija je prestala sa svojim postojanjem. Sardinijska kraljevska dinastija Savoy je nastavila vladati talijanskim kraljevstvom do proglašenja republike u 1946. godini.