Razlika između verzija stranice "Barty Crouch"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
JAnDbot (razgovor | doprinosi)
Thijs!bot (razgovor | doprinosi)
Red 39: Red 39:
[[ja:バーテミウス・クラウチ・シニア]]
[[ja:バーテミウス・クラウチ・シニア]]
[[nl:Bartolomeus Krenck Sr.]]
[[nl:Bartolomeus Krenck Sr.]]
[[no:Ansatte ved Magidepartementet#Bart_Kroek]]
[[no:Bart Kroek]]
[[pl:Barty Crouch]]
[[pl:Pracownicy Ministerstwa Magii]]
[[sv:Trolldomsministeriet#Bartemius_Crouch_Sr]]
[[sv:Trolldomsministeriet#Bartemius_Crouch_Sr]]
[[tr:Barty Crouch Sr]]
[[tr:Barty Crouch Sr]]

Verzija na dan 27 januar 2008 u 12:02

Bartemius "Barty" Crouch Sr.
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Barty Crouch
Rodmuškarac
Čistoća krvičista krv
VjernostMinistarstvo magije
GlumacRoger Lloyd-Pack
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Plameni pehar



Bartemius "Barty" Crouch stariji je fiktivni lik iz serije romana o Harry Potteru spisateljice J. K. Rowling.

U filmu Harry Potter i Plameni pehar g glumi Roger Lloyd-Pack.

Šablon:Spoiler

Kad je Lord Voldemort prvi put došao do moći, Crouch je vodio Odjel za magični zakon. Bio je nemilosrdan i davao je ovlast aurorima da ubijaju nego da hvataju mračne čarobnjake. Poslao je Siriusa u Azkaban bez suđenja. Crouch je bio najveći favorit za sljedećeg Ministra, kad je njegov sin Barty Crouch ml. uhićen zbog pomaganja Voldemortu i pridruživanja smrtonošama. Sinu je dao suđenje, no po Siriusu to je bili samo javno priznanje koliko mrzi dječaka.

Crouchova žena molila ga je da poštedi sina, pa joj je on dao Višesokovni napitak da se pretvori u njega, a on ga je pio da se pretvori u nju. Barty Crouch ml. pobjegao je iz Azkabana i tako pustio majku da tu umre i da bude pokopana. Crouch St. održao je pogreb za svoju ženu, ali lijes je bio prazan.

Nakon navodne smrti njegovog sina, opale su simpatije čarobnjačke zajednice prema Crouchu. Okrivili su njega za smrt sina, optužujući ga da je zbog posla i ambicija zanemarivao porodicu. Crouch je izgubio na popularnosti i izgubio je priliku da postane Ministar magije.

Tokom tajnog boravka u porodičnoj kući, Crouch ml. je ponovno ozdravio, a u tome mu je pomogla kućna vila Winky. Cijelo vrijeme je bio pod plaštem nevidljivosti i kontrolisan kletvom Imperius. Nakon nekog vremena Bertha Jorkins, zaposlenica Ministarstva otkrila je Croucha ml., no Crouch stariji bacio je čaroliju brisanja pamćenja na nju.

Kasnije je Voldemort probio tu čaroliju i otkrio da je Crouch ml. još živ te je odlučio vratiti svog vjernog slugu.

Voldemort i Peter Pettigrew napali su kuću Crouch i na Croucha st. bacili kletvu Imperius. Bojeći se da će Crouch zbaciti kletvu Voldemort ga je zatvorio u njegovu kuću, a jedini način komunikacije s uredom bila je nadgledana sovinska pošta.

Crouch je pobjegao u Hogwarts, upoznao Harryja i Kruma i molio da vidi Dumbledorea. No njegov sin koji se vratio Voldemortu i prerušio u Moodyja omamio je Kruma i ubio svog oca. Nakon toga ga je preobrazio u kost i pokopao u okolici Hogwartsa.