Razlika između izmjena na stranici "Golgijev aparat"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 660 bajtova ,  prije 13 godina
m
Vraćena izmjena 566703 korisnika 87.250.38.48 (razgovor)
m (Vraćena izmjena 566703 korisnika 87.250.38.48 (razgovor))
Golđijev aparat se sastoji iz jedne ili više cisternih odvojenih [[membrana]]ma. Takav sistem membrani naziva se i '''diktiosom''', '''Golđijevo tijelo''' ili '''Golđijevo polje'''. Ovo tijelo ispušta [[sekret]] od kojeg se izgrađuju membrane. U unutrašnjosti Golđijevog aparata nalaze se lanci oligo- i [[polisaharidi|polisaharida]] koji su povezani [[proteini]]ma.
Golđijev aparat ima osobinu polariteta, tj. cisterne unutar njega mijenjaju strukturu i funkciju u zavisnosti od okolnosti. Oba pola aparata označavaju se kao ''cis'' i ''trans'' pol. ''Cis'' pol je konveksan, te je najbliži [[endoplazmatični retikulum|endoplazmatičnom retikulumu]] i jezgru ćelije. ''Trans'' pol je konkavan, te je usmjeren ka membrani [[plazma|plazme]]. Po pravilu na ''cis'' polu materija ulazi u Golđijev aparat te nakon obrade se ispušta na ''trans'' polu. Tokom [[dioba|diobe]], Golđijev aparat se raspada u vesikule, koje se ravnomjerno raspoređuju u kćerke-ćelije i ponovo spajaju nakon formiranja novih ćelija.
Znaci, Goldjijev aparat je ima vaznu ulogu u metabolickoj aktivnosti celije- on prima lipide i proteine iz ER-a(endoplazmaticnog retikuluma) putem prenosnih vezikula (koje se nalaze izmedju ove dve organele), menja ih, odnosno dodaje, njihovu oligosaharidnu komponentu i salje dalje putem transportnih vezikula u citoplazmu,u druge organele, ili cak van celije, to jest u zavisnosti gde su te supstance potrebne. Od GA, nastaju i primarni lizozomi, koji se sastoje od trasportnih vezikula i raznih hidrolitickih i drugih enzima. Spajanjem primarnog lizozoma sa hranljivom vakuolom nastaje sekundarni lizozom, u kome se vrsi razgrdnja vecih organskih molekula.
 
== Funkcije ==
73.705

izmjena

Navigacija