Razlika između verzija stranice "Intranet"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
No edit summary
Red 1: Red 1:
{{U začetku}}
{{U začetku}}
'''Intranet''' je privatna [[Računarske mreže|računarska mreža]] koja koristi [[Internet]] [[HTTP|protokole]] i mrežnu povezanost da sa sigurnošću dijeli dio informacija jedne organizacije ili operacije između njenih zaposlenih. Ponekad se ovaj termin odnosi na najvidljivije servise - kao što je, interni (unutrašnji) [[web sajt]]. Isti koncepti i tehnologije koji se primjenjuju na Internetu, klijenti i serveri koji na osnovu Internet protokola služe za formiranje intranet-a. [[HTTP]] i ostali Internet protokoli su takođe u uobičajenoj upotrebi, kao i [[FTP]]. Često se pokušavaju upotrijebiti Internet tehnologije da bi obezbjedile nove interfejse sa "legalnim" korporacijskim podacima i informacionim sistemima.
'''Intranet''' je privatna [[Računarske mreže|računarska mreža]] koja koristi [[Internet]] [[HTTP|protokole]] i mrežnu povezanost da sa sigurnošću dijeli dio informacija jedne organizacije ili operacije između njenih zaposlenih. Ponekad se ovaj termin odnosi na najvidljivije servise - kao što je, interna (unutrašnja) [[Web stranica|web stranicu]]. Isti koncepti i tehnologije koji se primjenjuju na Internetu, klijenti i serveri koji na osnovu Internet protokola služe za formiranje intranet-a. [[HTTP]] i ostali Internet protokoli su takođe u uobičajenoj upotrebi, kao i [[FTP]]. Često se pokušavaju upotrijebiti Internet tehnologije da bi obezbjedile nove interfejse sa "legalnim" korporacijskim podacima i informacionim sistemima.


Ukratko, intranet se može shvatiti kao '''privatna verzija Interneta''', ili verzija Interneta
Ukratko, intranet se može shvatiti kao '''privatna verzija Interneta''', ili verzija Interneta

Verzija na dan 13 februar 2008 u 14:33

Intranet je privatna računarska mreža koja koristi Internet protokole i mrežnu povezanost da sa sigurnošću dijeli dio informacija jedne organizacije ili operacije između njenih zaposlenih. Ponekad se ovaj termin odnosi na najvidljivije servise - kao što je, interna (unutrašnja) web stranicu. Isti koncepti i tehnologije koji se primjenjuju na Internetu, klijenti i serveri koji na osnovu Internet protokola služe za formiranje intranet-a. HTTP i ostali Internet protokoli su takođe u uobičajenoj upotrebi, kao i FTP. Često se pokušavaju upotrijebiti Internet tehnologije da bi obezbjedile nove interfejse sa "legalnim" korporacijskim podacima i informacionim sistemima.

Ukratko, intranet se može shvatiti kao privatna verzija Interneta, ili verzija Interneta ograničena na jednu organizaciju. Termin se prvi put pojavio u štampanom obliku 19. aprila 1995. godine, u časopisu "Digital News & Review" u članku čiji je autor tehnički urednik, Stephen Lawton.