Razlika između izmjena na stranici "Savjest"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 2 bajta ,  prije 12 godina
nema sažetka izmjene
Savjest je spoznajni proces kojim provjeravamo jesmo li tačno odredili nešto prema onome što je u stvarnosti, to jeste, da li nam je procijena ispravna i da li je primjena našeg postupka odgovarajuća situaciji. Ona se odvija u procesu opisa situacije sa svim okolnostima-ponovno proživljavanje. Možemo govoriti o '''prethodnoj savjesti''', kada prije djelovanja prosuđujemo šta je dobro, a šta zlo i '''naknadnoj savjesti''', kada nakon djelovanja otkrivamo dobro i zlo.
 
Savjest je slična [[Pravo|pravnom]] postupku pa se često naziva unutarnjimunutrašnjim sudijom. Savjest i sudi i izriče kaznu. Ona zahtjeva promijenu u ponašanju. Pošto je to subjektivna kategorija, često se događa da je pojedinac potiskuje i ne iskazuje kajanje za svoje postupke. Kako je čovjek društveno biće on je odgovoran drugim ljudima i njihovim savjestima - zato je dužan svoje postupke opravdavati argumentima.
 
Čovjek mora imati savjest o dužnosti, a dužnost se shvata kao dobro djelovanje. Ko nema savjest o dužnost nema ni prava. [[Toma Akvinski]] kaže da je osnovno načelo praktičnog uma: "Dobro valja činiti, za njim težiti, a zlo valja izbjegavati".
12.380

izmjena

Navigacija