Otapalo: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 326 bajtova ,  prije 14 godina
m
nema sažetka izmjene
m (robot Dodaje: sr:Растварач)
mNo edit summary
Najčešće otapalo u svakodnevnom životu je [[voda]]. Ostala otapala su uglavnom [[organska hemija|organski]] spojevi. Otapala obično imaju nisku tačku ključanja te dosta lahko isparavaju, te ih je lahko ukloniti [[destilacija|destilacijom]]. Kada se upotrebljavaju otapala, potrebno je izabrati takva otapala koja ne stupaju u hemijske reakcije s spojevima koja se otapaju, odnosno moraju biti inertna.
Dalje, otapala se mogu dodavati radi izvlačenja (ekstrakcije) nekih tvari iz smjese. Primjer za to je spravljanje [[čaj]]a, gdje prokuhana voda izvlači korisne sastojke iz lišća i time omogućuje iskorištavanje tih sastojaka.
Koncentracija otopine je količina otopljenih materija u određenoj količini otapala. '''Rastvorljivost''' je maksimalna količina određene materije koju je moguće otopiti u određenom otapalu na datoj temperaturi. Prilikom rastvaranja supstanci vrijedi empirijsko pravilo: ''Slično se rastvara u sličnom'', dakle, polarne molekule se obično dobro rastvaraju u polarnim rastvaračima (npr. [[voda]], [[metanol]]), a nepolarne u nepolarnim ([[heksan]], [[benzen]]). Mjerilo polarnosti otapala je njegova [[dielektrična konstanta]].
 
 
 
==Spisak nekih otapala==
* [[voda]]
* [[benzen]]
* [[etanol]] (alkohol)
6.384

izmjene

Navigacija