Klasa (programiranje): razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
nema sažetka izmjene
No edit summary
 
mNo edit summary
'''Klasa''' (na [[engleski jezik|engleskom]], ''class'') je struktura podataka u objektno-orijentiranim programskim jezicima ([[Programski jezik C++]], [[Visual Basic]], C#, Java...) stošto nam omogucavaomogućava da podatke (''atribute'') i operacije (''metode'') posmatramo kao jedan objekat ciječije su osobine upravo opisane u tim atributima, a kojima pristupamo pomocupomoću operacija/metoda.
 
Primjer:
</pre>
 
RijecRiječ '''private''' u ovom slucajuslučaju kazuje da atributima mozemo pristupati samo metodama koje su definisane unutar klase Auto. RijecRiječ '''public''' omogucavaomogućava da se atributima i/ili metodama pristupa javno.
 
Primjer:
 
auto1.odrediBrojVrata(5);
// postopošto su atributi privatni, ne mozemomožemo im pristupati direktno
// auto1.mBrojVrata = 5;
 
</pre>
 
Slovo '''m''' ispred svakog atributa bi znaciloznačilo da se radi o clanučlanu (''member'') klase. Naravno ovo nije strogo propisano. Klase su obicnoobično deklarisane u .h (''header'') datotekama, a njihovu implementaciju pisemopišemo u istoimene datoteke sa ekstenzijom .cpp. Pa ako se header datoteka zove Auto.h, onda bi implementaciju nasenaše klase pisali u Auto.cpp datoteku.
 
[[Category:Programiranje]]
[fCategory:Računarstvo]]
18.115

izmjena

Navigacija