Razlika između verzija stranice "Meho Kodro"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
m robot Dodaje: fi:Meho Kodro
Red 60: Red 60:
[[es:Meho Kodro]]
[[es:Meho Kodro]]
[[eu:Meho Kodro]]
[[eu:Meho Kodro]]
[[fi:Meho Kodro]]
[[fr:Meho Kodro]]
[[fr:Meho Kodro]]
[[it:Meho Kodro]]
[[it:Meho Kodro]]

Verzija na dan 9 april 2008 u 08:04

Meho
Datoteka:Meho Kodro.jpg

Meho Kodro (Mostar, 12. januar 1967.) je sadašnji selektor nogometne reprezentacije BiH, a bivši nogometni napadač i reprezentativac Bosne i Hercegovine. Poznat po brzini, tehnici i skok igri. Napravio je zapaženu karijeru u Španiji gdje je i danas cijenjen.

Klupska karijera

Kodro je karijeru počeo u Veležu 1985. godine kao veoma darovit igrač. U Veležu ga je, kao mladog nogometaša, afirmirao Salem Halihodžić. Prvi ugovor potpisao je sa Veležom koji je tada s klupe vodio Duško Bajević, a prvi gol kao profesionalac postigao je u Sarajevu, 1985. godine, u utakmici koja je završila 2:2. 1986. godine osvojio je kup Jugoslavije sa Veležom. Nakon dobrih igara slijedio je poziv u reprezentaciju Jugoslavije za koju je odigrao 2 utakmice. Ivica Osim u njemu je prepoznao golgetera, ali je rat prekinuo njegovu reprezentativnu karijeru. Neposredno pred agresiju na BiH, Meho odlazi u španski Real Sociedad gdje će ostaviti veliki trag sa 73 gola u 129 ligaških utakmica.

Kako mu je reputacija u Primeri rasla, tako je postepeno privlačio pažnju velikih klubova. U sezoni 1995/1996 Johann Cruyff ga dovodi u Barcelonu gdje je zbog nekoliko povreda postigao samo 9 golova u 32 utakmice. Ostat će upamćena njegova dva pogodka 10. februara 1995. godine u pobjedi od 3:0 nad rivalskim Realom iz Madrida. 1996. godine je sa Barcelonom bio osvajač španskog super kupa.

Krajem sezone napušta klub i pridružuje se klubu CD Tenerife gdje je ostao naredne tri sezone. Tu se djelimično vratio u formu gdje je u ukupno 72 utakmice postigao 18 golova.

Kodro u sezoni 1999/2000 stiže u Deportivo Alaves i postiže 5 golova u 30 utakmica. Nakon toga odlazi u Izrael gdje igra za Maccabi Tel Aviv F.C. do 2002. godine. Za Maccabi postiže 1 gol u 9 utakmica. U Tel Avivu je i 2002. godine završio karijeru.

Na 233 utakmice u španskoj Primera ligi postigao je ravno 100 golova.

Reprezentativna i trenerska karijera

Tokom svoje karijere uvijek je rado prihvatao da igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine ali je odigrao samo 13 utakmica i postigao 3 gola. Bio je prvi kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine u meču protiv Fortune iz Dizeldorfa, koji je odigran 1995. godine.

Postao je pomoćni trener José Mari Bakeru u Real Sociedadu 2006. godine nakon što je prethodno radio u mlađim selekcijama. U sezoni 2006/2007 bilo je par špekulacija da će preuzeti tim pošto ga je vodio u nekoliko utakmica nakon što je njegov prethodnik dobio otkaz.

Sin Mehe Kodre, Kenan Kodro, je također vrstan napadač po ugledu na oca. Igra u mlađim kategorijama Real Sociedada i u aprilu 2007. godine boravio je na probi u Liverpoolu. Od 5. januara 2008. izabran je za novog selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. 30. januara Kodro je u prijateljskoj utakmici protiv Japana u Tokiju debitovao na klupi bosanskohercegovačke reprezentacije. BiH je poražena sa rezultatom 3:0. Ali s obzirom da je utakmica igrana van Fifinog termina, Kodro nije mogao računati na veliki dio bh. internacionalaca, tako da su u ovoj utakmici nastupali većinom igrači iz domaće Premijer lige.

Kodro je na press-konferenciji 17. marta 2008 izjavio: "Moj stav je da nećemo računati ni na jednog igrača kojem srce kuca negdje drugo, a ne za BiH."[nedostaje referenca]

Vanjski linkovi