Razlika između verzija stranice "Posljednja večera"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
užas
Eastonwest (razgovor | doprinosi)
No edit summary
Red 3: Red 3:
'''Posljednja večera''' [[Leonardo da Vinci|Leonarda da Vincija]] je jedno od najvećih svjetskih umjetničkih remek-djela.
'''Posljednja večera''' [[Leonardo da Vinci|Leonarda da Vincija]] je jedno od najvećih svjetskih umjetničkih remek-djela.


Vjerojatno [[1494]]. god. Leonardo da Vinci dobiva zadatak da napravi sliku "Posljednja večera" u [[Dominikanci|dominikanskoj]] [[Crkva|crkvi]] Santa Maria delle Grazie, koju je Vojvoda od [[Milano|Milana]] izabrao sebi kao obiteljsku kapelu i mauzolej, i koju je [[1492]]. godine Bramante djelomično dao renovirati. Slika je trebala ukrašavati sjeverni zid blagovaonice. Dana [[8. februar]]a [[1498]]. [[Luka Pacioli]] potvrđuje u svom traktatu "De divina proportione" Vojvodi od Milana da je vidio djelo u potpunosti gotovo.
Vjerovatno [[1494]]. god. Leonardo da Vinci dobiva zadatak da napravi sliku "Posljednja večera" u [[Dominikanci|dominikanskoj]] [[Crkva|crkvi]] Santa Maria delle Grazie, koju je Vojvoda od [[Milano|Milana]] izabrao sebi kao obiteljsku kapelu i mauzolej, i koju je [[1492]]. godine Bramante djelomično dao renovirati. Slika je trebala ukrašavati sjeverni zid blagovaonice. Dana [[8. februar]]a [[1498]]. [[Luka Pacioli]] potvrđuje u svom traktatu "De divina proportione" Vojvodi od Milana da je vidio djelo u potpunosti gotovo.


U Leonardovoj izvedbi Posljednje večere [[Juda]] sjedi na istoj strani stola kao i [[Isus]] i [[Apostoli]], a ne kao po tradicionalnoj šemi njima nasuprot.
U Leonardovoj izvedbi Posljednje večere [[Juda]] sjedi na istoj strani stola kao i [[Isus]] i [[Apostoli]], a ne kao po tradicionalnoj šemi njima nasuprot.

Verzija na dan 19 april 2008 u 17:50

Posljednja večera (422 x 904 cm), tempera na ciglenom zidu, (1495-1498), Santa Maria delle Grazie, Milano

Posljednja večera Leonarda da Vincija je jedno od najvećih svjetskih umjetničkih remek-djela.

Vjerovatno 1494. god. Leonardo da Vinci dobiva zadatak da napravi sliku "Posljednja večera" u dominikanskoj crkvi Santa Maria delle Grazie, koju je Vojvoda od Milana izabrao sebi kao obiteljsku kapelu i mauzolej, i koju je 1492. godine Bramante djelomično dao renovirati. Slika je trebala ukrašavati sjeverni zid blagovaonice. Dana 8. februara 1498. Luka Pacioli potvrđuje u svom traktatu "De divina proportione" Vojvodi od Milana da je vidio djelo u potpunosti gotovo.

U Leonardovoj izvedbi Posljednje večere Juda sjedi na istoj strani stola kao i Isus i Apostoli, a ne kao po tradicionalnoj šemi njima nasuprot.

Slika je preživjela bombaški napad saveznika 1943., međutim vlažni zidovi su uzrokovali ubrzo nakon završetka slike konstantno pogoršavanje stanja cijele slike. Kompleksni i radikalni postupak restauracije je dovršen u drugoj polovici 1990-ih, tako da je djelo opet dostupno javnosti.

Vanjski linkovi