Razlika između izmjena na stranici "Edvard V, kralj Engleske"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bez promjene veličine ,  prije 12 godina
nema sažetka izmjene
Dana [[25. juni|25. juna]] [[1483]]. godine parlament je proglasio mladog Edvarda i njegovog mlađeg brata [[Rikard od Shrewsburya|Rikarda, grofa od Shrewsburyja]], zajedno sa njihovim sestrama, nelegitimnim nasljednicima krune, jer je njihov amidža dokazao da je njegov umrli brat u trenutku vjenčanja sa Elizabeth Woodville već bio oženjen sa Eleanor Butler, pa je stoga brak sa Elizabeth bio nevaljan i djeca rođena u tom braku nezakonita. Kako su druga Rikardova braća umrla prije Edvarda IV, Rikard je ostao jedini nasljednik krune.
 
Mladi kralj Edvard i njegov brat Rikard zatvoreni su, navodno radi vlastite sigurnosti, u [[Tower of London]] i nikada više nisu viđeni. O tome šta se poslije događalo može se samo nagađati, a smatra se da su najvjerojatnijenajvjerovatnije ubijeni. Rikarda III su optuživali za njihovu smrt, premda nikada ništa nije bilo dokazano. Rikard se nakon njihovog zatvorenja dao okruniti za engleskog kralja, dana [[6. juli|6. jula]] [[1483]]..
 
Godine [[1674]]. neki radnici su, prilikom preuređenja Towera, iskopali kutiju sa dva mala kostura. Stavili su ih na hrpu otpada dok se neko nije dosjetio da bi to mogli biti ostaci mladog kralja i njegovog brata. Tadašnji engleski kralj, [[Karlo II Engleski|Karlo II]], zapovijedio je da se njihovi ostaci presele u [[Westminsterska opatija|Westminstersku opatiju]] i tamo dostojno sahrane gdje i danas leže, iako nikada nije sa sigurnošću utvrđeno da su to njihovi posmrti ostaci.
12.380

izmjena

Navigacija