Razlika između verzija stranice "Lily Potter"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Eastonwest (razgovor | doprinosi)
No edit summary
VolkovBot (razgovor | doprinosi)
Red 37: Red 37:
[[nn:Lily Potter]]
[[nn:Lily Potter]]
[[no:Familien Potter#Lilly_Potter]]
[[no:Familien Potter#Lilly_Potter]]
[[pl:Członkowie Zakonu Feniksa#Lily_Potter]]
[[pt:Lily Evans]]
[[pt:Lily Evans]]
[[ro:Lily Potter]]
[[ro:Lily Potter]]
[[ru:Лили Поттер]]
[[sl:Lily Potter]]
[[sl:Lily Potter]]
[[sv:Familjen Potter#Lily_Potter]]
[[sv:Familjen Potter#Lily_Potter]]

Verzija na dan 8 maj 2008 u 15:56

Lily Potter
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Datoteka:Lily Potter.jpg
Rodžena
Boja kosetamno crvena
Boja očijuzelena
DomGryffindor
Čistoća krvibezjačkog podrijetla
VjernostRed feniksa
GlumacGeraldine Somerville (odrasla L.P.)
Susie Shinner (mlada L.P.)
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudraca


Lily Potter (r. Evans o. 1960.) je fiktivni lik iz serije romana o Harry Potteru spisateljice J. K. Rowling. Ona je Harryjeva pokojna majka. Imala blistavo zelene oči i gustu tamno crvenu kosu do ramena. Profesor Slughorn je rekao da je imala urođeni talent za Čarobne napitke te da je bila veoma hrabra, zabavna i šarmantna. Bila je i član Slugovog kluba kojeg je vodio Slughorn i čiji su članovi bili obećavajući učenici. Lily je bila bezjačkog porijekla i njezina je sestra Petunia prezirala zato što je vještica i smatrala ju je "čudakinjom", vjerovatno zbog ljubomore na nju zato što su njezini roditelji 'više' voljeli Lily.

Lily je na posljednjoj godini školovanja postala glavna prefektica. Tokom većeg dijela vremena provedenog u Hogwartsu Lily je Jamesa smatrala samo arogantnim nasilnikom. U Snapeovom je sjećanju Harry vidio kako je James napisao i uređivao Lilyine inicijale, a Sirius je primijetio da James nije mogao odoljeti tome da se pravi važan (i napravi budalu od sebe) kad god je Lily bila u blizini. Međutim, Lily je branila Snapea od Jamesa (barem dok je ovaj nije nazvao "mutnjakušom") kad je James bacio urok na njega. Nakon što je James na petoj godini pozvao na spoj rekla mu je da ne bi izašla s njim čak ni da mora birati između njega i orijaške lignje. Harry je tako dobio dojam da je Lily mrzila Jamesa, ali Sirius i Lupin su ga uvjerili da ona nije mrzila svog budućeg muža nego da su samo imali težak početak.

Nakon što je James sazrio i promijenio svoje ponašanje, Lily je tokom sedme godine počela hodati s njim te su se zaljubili i vjenčali, a Sirius je bio Jamesov kum na vjenčanju.

Petunia se sjeća da je upoznala "groznog dečka" koji je znao magiju, ali nije poznato je li mislila na Jamesa. Lupin je rekao Harryju da su se njegovi roditelji zaljubili na sedmoj godini i da su se vjenčali ubrzo nakon završetka školovanja. Nije poznato koje su karijere izabrali nakon odlaska iz škole. Rowling je rekla da je "James naslijedio dosta novca pa mu nije trebao dobro plaćen posao."

Odmah poslije završetka školovanja se vjenčava sa Jamesom Potterom, te 31. jula 1980. dobiva sina Harryja. Kada je završila školovanje, pridružila se Redu feniksa, te prošla dodatne obuke kako bi postala auror. Dumbledore spominje da se tri puta suočila sa Lordom Voldemortom, te ostala živa.

1981. godine, znajući da ih Voldemort traži, ona se sa suprugom sakriva u kuću u Godricovoj dolini, te imenuje Petera Pettigrewa za svog Čuvara tajne. Iste godine, Peter ih izdaje Voldemortu i on im dolazi u posjetu. James mu se hrabro suprostavlja, ali ga Voldemort ubija. Nakon toga, Lily kako bi zaštitila Harryja, žrtvuje se i Voldemort je ubija. Kada je htio ubiti i Harryja, kletva Avada Kedavra se odbija od njega i pogodi samog Voldemorta. Zahvaljujući horkruksima, on jedva ostaje živ. Harry je ostao živ jer se njegova majka, Lily, žrtvovala za njega. To je bio glavni razlog zašto je Harry morao do 17-te godine života živiti kod svoje tete, Petunije Dursley. Sve dok kuću u kojoj živi Lilyna krv, Harry naziva svojim domom, on je zaštićen od Lorda Voldemorta.