Razlika između verzija stranice "Kalij-acetat"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Alexbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: ar, ja, pt, ru
m robot Dodaje: hu:Kálium-acetát
Red 40: Red 40:
[[en:Potassium acetate]]
[[en:Potassium acetate]]
[[fi:Kaliumasetaatti]]
[[fi:Kaliumasetaatti]]
[[hu:Kálium-acetát]]
[[it:Acetato di potassio]]
[[it:Acetato di potassio]]
[[ja:酢酸カリウム]]
[[ja:酢酸カリウム]]

Verzija na dan 24 maj 2008 u 14:00

Šablon:Hemijski spoj Kalijum acetat je kalijumova so. Njegova hemijska formula je CH3COOK.

Dobivanje

Može se dobiti putem reakcije neke baze koja sadrži kalijum, kao što su kalijum hidroksid ili kalijum karbonat, sa sirćetnom kiselinom:

2CH3COOH + K2CO3 → 2CH3COOK + CO2 + H2O

Ova vrsta reakcija se naziva neutralizacija. Pored kalijum acetata, proizvod ove reakcije je voda, kao i kod svih reakcija neutralizacije baze i kiseline.

Upotreba

Kalijum acetat se može upotrebljavati kao so za posipanje, u zamjenu za hloridne soli poput kalcijum hlorida ili magnezijum hlorida. Ima određene prednosti jer je manje agresivan u zemljištu i mnogo manje korozivan, te se preferira na aerodromskim pistama. Međutim, nedostatak je što je mnogo skuplji. Koristi se i kao sredstvo za gašenje požara i spada u K klasu protivpožarnih sredstava. Posjeduje sposobnost da hladi zapaljeni materijal i pri tom formira čvrstu koru, što je neophodno kod zapaljenih goriva.

Kalijum acetat se upotrebljava kao dio zamjenskih protokola u tretmanu dijabetične ketoacidoze, jer posjeduje sposobnost raspadanja na bikarbonat i pomaže u neutralizaciji acidoznih stanja. U molekularnoj biologiji, koristi se za poticanje vezanja dodekil sulfata sa proteinima, te omogućava odvajanje proteina od DNK. Također se koristi kao so za poticanje DNK etanolom.

U prehrani, koristi se kao aditiv u hrani (regulator kiselosti). Ranije se upotrebljavao za čuvanje, konzerviranje, fiksiranje i mumifikaciju tkiva i organa. Mnogi muzeji i danas koriste metod konzervacije na bazi formaldehida, koji sadrži i kalijum acetat, što je uveo Kaiserling 1897 godine.[1][2]

Reference