Razlika između verzija stranice "Tribologija"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Бот: Аутоматска замена текста (-Kategorija:Mašinstvo +Kategorija:Mašinski inženjering)
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: sk:Tribológia
Red 53: Red 53:
[[pl:Tribologia]]
[[pl:Tribologia]]
[[ru:Трибология]]
[[ru:Трибология]]
[[sk:Tribológia]]
[[sl:Tribologija]]
[[sl:Tribologija]]
[[sv:Tribologi]]
[[sv:Tribologi]]

Verzija na dan 2 juni 2008 u 22:42

Tribologija je nauka i tehnologija o trenju, podmazivanju i trošenju, čiji naziv dolazi od grčke riječi 'Τριβο' ("tribo"), što znači 'Ja trljam'. Formalno definisano, to je nauka i tehnologija međudjelovanja površina u relativnom kretanju, kao i o ostaloj praksi s tim u vezi.

Primjena

Proučavanje tribologije, najčešće, ima primjenu u dizajnima sa ležajem, ali doseže i u skoro svaki aspekt moderne tehnologije, čak i u područije kozmetike (karmin, puder i sjaj za usne.

Svaki proizvod, kod kojeg jedan materijal klizi ili se trlja o drugi, je obuhvaćen složenim tribologijskim međudjelovanjima, bilo da je povšina podmazana (npr. implanti kuka i druge vještačke proteze) ili nepodmazana.

Historija

Pioniri tribologije

Historijski, Leonardo da Vinci (1452.-1519. godine) je bio prvi koji je otkrio dva zakona trenja. Prema da Vinciju, otpor trenja je isti za dva različita objekta iste težine, ali koji su u kontatku po različitim širinama i dužinama. Također je uočio da je potrebna sila da se savlada trenje dvostruko veća, kada se težina udupla. Slična opažanja obavio je i Charles-Augustin de Coulomb (1736.-1806. godine). Prvi pouzdan test trenja izveo je Charles Hatchett (1760.-1820. godine) koristeći jednostavnu mašinu kako bi izračunao trošenje na zlatnim novčićima.

Moderno doba

Termin tribologija se počeo globalno koristiti nakon "The Jost Report-a" od 1966. godine, u kojem je napisano da se godišnje u UK-u gube velike količine novca zbog posljedica trenja, trošenja i korozije. Kao razultat, nekoliko centara za tribologiju osnovano je u UK-u. Od tada, termin je ušao u inženjerski rječnik, a ljudi, koji se bave tribologijom dobili su naziv tribolozi.

U proteklim godinama, mikro- i nanotribologija sve više napreduje. Trenje na mikroskopski malim komponentama postaje sve više važno za razvoj novih proizvoda u elektronici, hemiji, kao i u drugim gramana tehnologije.

Također pogledajte

Bibliografija

  • Surface Wear – Analysis, Treatment, and Prevention: R. Chattopadhyay, published by ASM-International, Materials Park, OH, 2001, ISBN 0-87170-702-0.
  • Advanced Thermally Assisted Surface Engineering Processes: Ramnarayan Chattopadhyay, Kluwer Academic Publishers, MA (now Springer, NY), 2004.

Vanjski linkovi

  • What is Tribology? Introduction, Tribology Research Group at Sheffield University (UK)
  • Tribology NL a comprehensive overview of tribology from a mechanical engineers point of view