Razlika između verzija stranice "Metrički sistem"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
mNo edit summary
m članak Metricni sistem premješten na Metrični sistem
(Nema razlike)

Verzija na dan 5 juni 2008 u 22:33

Metrični sistem zahvaljujemo padu francuske monarhije. Nacionalini savjet republike je 1795 poništilo dotada vrijedne mjere koje su se u čitavoj francuskoj razlikovale. Stare mjere su zamkijenjene jedinicama metričkog sistema.


jedinica dužine

Metar je definiran kao desetmilionsti dio duzine razmaka između pola i ekvatora. Podijela metra podlježe decimalnom sistemu sa latinskim i grčkim prefiksima.


Jedinica mase

Kao jedinica mase je definiran gram. Jedan gram odgovara težini jednog kubnog cantimetra vode na temperaturi od 4° Celsija, kada voda ima najveću gustoću (anomalija vode)


Jedinica prostora

Kao jedinica prostora je definiran jedan litar što odgovara 1000 kubičnih centimetara.


Historija

Poslije uvođenja metričnog sistema mjere, u francuskoj je napravljen jedan štab dužine od jednog metra od spoja Platine i Irdija čije su kopije podijeljene po cijelom svijetu kao standard. Za standardiziranje težine je napravljen jedan cilindar od Platine težine 1000g.

Na početku se francuzi nisu htjeli pomiriti sa novim jedinicama koje su se tek 1840 probile u čitavoj republici. U Velikoj Britaniji je metrični sistem uveden tek 1864 godine paralelno sa britanskim Imperial Units sistemom. 1866. ja metrični sistem uveden i u SAD u Njemačkoj tek 1870/71.

Metrični sistem je prenešen na elektricitet, magnetizam temperaturu itd. i od 1921 vrijedei kao Internationalni Sistem za mjeru (SI).