Razlika između verzija stranice "Diana Spencer"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: gan:戴安娜王妃
PipepBot (razgovor | doprinosi)
Red 150: Red 150:
[[sv:Prinsessan Diana]]
[[sv:Prinsessan Diana]]
[[ta:டயானா]]
[[ta:டயானா]]
[[th:ไดอานา เจ้าหญิงแห่งเวลส์]]
[[th:ไดอานา อดีตเจ้าหญิงแห่งเวลส์]]
[[tr:Diana Frances Spencer]]
[[tr:Diana Frances Spencer]]
[[vi:Diana, công nương xứ Wales]]
[[vi:Diana, công nương xứ Wales]]

Verzija na dan 8 juni 2008 u 14:11

Princeza od Velsa

Leidi Diana Spencer (Dajana Spenser, 1. juli 1961-31. august 1997), popularno zvana Lady Di, bila je prva supruga britanskog prijestolonasljednika, Charlesa, princa od Velsa. Sinovi koje mu je rodila, William i Henry, su drugi i treći u nasljednom nizu za britansku krunu.

Rođena je u malo poznatoj, staroj grofovskoj porodici, kćerka grofa Johna Spencera (Džon Spenser) i njegove prve žene, Frances Burke Roche (Frenses Burk Roš). Otac i majka su joj se razveli kada je imala samo osam godina, što je uveliko uticalo na njeno odrastanje. Zanimljivo je da nikada nije voljela publicitet, te da je kao djevojčica sanjala da postane balerina. Ovaj joj san, kao i mnogi drugi, nije nikada ostvaren.




Princeza od Velsa

Charles (Čarls), kojeg su tjerali da se oženi kako bi osigurao nasljednika, već je bio u svojim tridesetima kada je upoznao dvanaest godina mlađu Dianu. Jedini uslov koji mu je majka postavila pri odabiru supruge bio je da joj nevjesta bude protestantkinja. Također je bilo poželjno da bude kraljevskog ili bar aristokratskog porijekla, te da je djevica. Diana, koja je tada radila kao dadilja u Londonu, ispunjavala je sva kraljičina očekivanja.

Charles i Diana zaručili su se 24. februara 1981. godine, a vjenčali 29. jula u katedrali St. Paul's. Vjenčanje su pratili milioni. Prvu bračnu noć princ i princeza od Velsa proveli su u zamku pokojnog lorda Mountabattena (Mauntbaten), u čast Charlesove majke, koja je tu provela svoju prvu bračnu noć sa vojvodom od Edinburgha.

Dana 21. jula 1982. godine, Diana i Charles su dobili svog prvog sina, Williama (Vilijam). Diana je odbila poštovati tradiciju, porodivši se u bolnici St.Mary's, a ne u Buckinghamskoj palači. Drugi sin, Henry (Henri), rodio se 15. septembra 1985.

Naizgled sretni kraljevski brak princa i princeze od Velsa počeo se raspadati već krajem 1980tih. Mediju su u početku zataškavali bračne probleme. Krivili su jedno drugo za bračne probleme, a preko njihovih prijatelja, izjave su dospijele do medija. Charles je oživio svoju staru, predbračnu ljubavnu vezu sa Camillom Parker Bowles (Kamila Bols), a kao odgovor na muževu nevjeru, Diana je započela romansu sa svojim instruktorom jahanja, Jamesom Hewittom (Džejms Hevit). Svoju vezu sa Hewittom potvrdila je i na BBC-u, godinu dana nakon što se Charles odvažio priznati svoj preljub u televizijskom intervjuu. Kraljica nije kaznila ni Charlesa ni Dianu, iako je u Engleskoj preljub sa kraljicom suprugom ili princezom od Velsa smatran veleizdajom još od 1351. godine.

Princ i princeza od Velsa prestali su živjeti zajedno 9. decembra 1992. godine. U tom momentu Dianini odnosi sa pojedinim članovima kraljevske porodice je poljuljan. Dobra prijateljica joj je ostala Sarah, vojvotkinja od Yorka, žena Charlesovog mlađeg brata Andrewa (Endruv).

Diana i Charles su se razveli 28. augusta 1996. godine. Diana je primila svotu novca od 17,000,000 funti, zajedno sa zakonskom naredbom kojom joj se zabranjuje daljnje raspravljanje o razvodu. Iste godine su se razveli vojvoda i vojvotkinja od Yorka, pa je kraljica donijela odredbu kojom se svim bivšim supružnicima članova kraljevske porodice oduzima pravo oslovljavnja sa Vaše Kraljevsko Visočanstvo. Kraljica je, međutim, i dalje priznavala Dianu kao člana kraljevske porodice; ona je bila majka njenih unuka, od kojih će jedan najvjerovatnije postati kralj.

Nakon razvoda

Nakon razvoda Diana je konačno pronašla sreću u Dodiju Al-Fayedu (Al-Fajed). Kako sada više nije morala sudjelovati u kraljevskim dužnostima, postala je aktivan član organizacije Crveni krst. Svoje angažiranje u projektu čišćenja svijeta od mina uvijek je stavljala na humanitarni, a ne na politički nivo, kao što je to bio običaj sa ostalim članovima kraljevske porodice. Bila je svjesna da će jednoga dana njen sin sjesti na tron i bila je uvijek spremna zaštiti Williama i Henryija.

U jednom intervjuu je izjavila da se najviše divi Margareth Thatcher i Madonni, zbog njihovog uspjeha, te Majci Terezi, zbog njene posvećenosti humanitarnom radu.

Humanitarne akcije

Počevši još 1980. godine, Diana se angažovala u humanitarnim akcijama. Počela je posjećivati bolnice i njegovati bolesnike kao dio svoje uloge princeze od Velsa, a zanimanje za unesrećene je održala do kraja života. Medicinske sestre kažu da je običavala nenajavljeno doći u bolnicu, sama i bez medija, kako bi obišla bolesnike.

Svoj uticajni status koristila je kako bi smanjila diskriminaciju osoba oboljelih od AIDS-a. Kada je bilo uvriježeno mišljenje da se AIDS prenosi dodirom, Diana je, među prvim slavnim osobama, javno sjela na krevet bolesnika i držala ga za ruku. Njenom podvigu divio se i tadašnji predsjednik SAD-a, Bill Clinton.

Diana se također zanimala za uklanjanje mina iz ratom pogođenih zemalja. Njene slike na kojima hoda kroz minsko polje u Angoli obišle su svijet. Britanski konzervativci odmah su je proglasili ludom, te je optuživali da se miješa u politiku. U augustu, tek nekoliko dana pred pogibiju, posjetila je Bosnu i Hercegovinu, gdje se sastala sa žrtvama mina. Godine 1997. primila je Nobelovu nagradu zbog pomaganja u čišćenju minskih polja.

Smrt

Dana 31. augusta, Diana i njen ljubavnik, Dodi Al-Fayed, napustili su pariški hotel Ritz 20 minuta nakon ponoći i vraćali se u svoj apartman. Vozeći velikom brzinom u želji da izmaknu paparazzima, vozač Henri Paul (Anri Pol) je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u stub tunela. Henri i Dodi su poginuli na mjestu nesreće. Jedan od novinara koji su nastavili fotografirati mjesto nesreće izjavio je da je Diana bila pri svjesti, ali da je na njegove riječi mogla odgovoriti jedino treptanjem. Teško ranjena Diana prevezena je u bolnicu Pitié-Salpêtrière, i to tek dva sata nakon nesreće. Uprkos naporima da se voljena princeza spasi, Diana je podlegla teškim ozljedama u 4:00. Jedini koji je preživio nesreću bio je Dodijev tjelohranitelj, Trevor Rees-Jones (Ris-Džons).

Diana, svojevremeno princeza od Velsa, sahranjena je 6. septembra na otočiću usred jezera Round Oval. Jezerom plivaju četiri crna labuda, a krase ga još i bijeli lopoči. Putem do njenog groba raste 36 hrastova; svaki od njih obilježava po jednu godinu princezina života. Sahranjena je u crnoj haljini koju je naručila nekoliko sedmica pred smrt, sa ružama u rukama. Ruže su bile poklon Majke Tereze, koja je umrla sedmicu dana nakon Diane.

Teorije o smrti

Smrt Lady Di je i danas, deset godina nakon tragedije, ostala popularna tema. Razne teorije zavjere podržavao je Dodijev otac, Mohammed Al-Fayed (Muhamed Al-Fajed). Najčešće je glavni lik ovih teorija o zavjeri Charlesov otac, Philip, ali se često navodi i ime samog Charlesa.

Doktori su negirali popularnu tvrdnju da je Diana bila trudna u vrijeme smrti. Iako su također potvrdili da je vozač bio pijan, te da niko od putnika nije bio vezan pojasom, i dalje nastaju nove teorije, prema kojima je Diana najčešće žrtva planirane nesreće. Sama Diana je svom prijatelju u pismu poslanom deset mjeseci pred pogibiju iznijela svoje sumnje da je neko želi ubiti.

Lady Di danas

Lady Di danas smatraju izuzetno karizmatičnom ženom, koja je upamćena po svom šarmu a ne fizičkoj ljepoti. Njen humanitarni rad se i danas jako cijeni, ali je zasjenjen problematičnim brakom sa Charlesom. Često se spominje kao "princeza Diana", iako ona to nije nikada bila. Budući da je princeza postala udavši se za princa, njena je titula za vrijeme braka bila Princeza Charles, Princeza od Velsa.

U javnoj anketi koju je proveo BBC 2002. godine, Britanci su Dianu stavili na treće mjesto, čime je nadmašila svoju bivšu svekrvu i sve ostale britanske monarhe. Njeni sinovi, William i Henry, priredili su dobrotvorni koncert [1. juli|1. jula]] 2007. godine, na dan koji bi bio njen 46. rođendan. Svih 60,000 ulaznica puštenih u prodaju u januaru prodano je u svega nekoliko minuta, a novac sakupljen tom prilikom dat je u humanitarne svrhe.

Oni koji su je voljeli smatrali su je svojim uzrorom, a neki su čak zahtjevali da se proglasi sveticom. Sa druge strane, ljudi kojima nije bila draga govorili su kako je bila umno poremećena. Jedan biograf napisao je da je princeza možda bolovala od sindroma udvojene ličnosti, a sama Diana je priznala da se borila sa depresijom i bulimijom.

Od objavljivanja zaruka sa Charlesom, vjerovatnim nasljednikom krune, pa do danas, deset godina nakon pogibije, Diana je među najpopularnijim, te kako se često kaže, najfotografiranijim ženama svijeta.

Spoljašnje veze