Razlika između verzija stranice "Dijaspora"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
rev
Red 53: Red 53:
*[[Švicarska]] 40,000
*[[Švicarska]] 40,000
*[[Austrija]] 90,000
*[[Austrija]] 90,000
*[[Turska]] 3,000,000 (sa potomcima)
*[[Turska]] 45,000
*[[Hrvatska]] 20,755
*[[Hrvatska]] 20,755
*[[Slovenija]] 21,542
*[[Slovenija]] 21,542

Verzija na dan 10 juli 2008 u 14:47

Dijaspora (starogrčki διασπορά = rasutost, rasprostranjenost) označava od druge polovine 20. vijeka skupinu ljudi ili etničke grupe, koje su pod pritiskom sile napustile svoju tradicionalnu etničku domovinu i nastanile se po cijelom svijetu. Pojam dijaspora može istovremeno označavati i status manjine, na primjer određenih vjerskih skupina.

Prvobitno je pojam dijaspora označavao samo Jevreje, koje su Babilonci 586. godine p.n.e. istjerali iz Judeje, a Rimljani ih 135. godine istjerali u sve krajeve Rimskog carstva.

Bosanska dijaspora

Bosanska dijaspora je pojam novijeg datuma, iako je i prije 1990-ih godina kao takav postojao u sklopu političke (Bošnjaci iz Bosne i Sandžaka u Turskoj početkom 20. vijeka) i ekonomske migracije (posebno u zemlje Zapadne Evrope tokom 1960-ih i 1970-ih godina). U većoj mjeri bosanska dijaspora postoji kao društveni fenomen ili zasebna društvena skupina tek od početka 1990-ih godina, kad su velike skupine stanovništva Bosne i Hercegovine (uglavnom Bošnjaka i dijelom bosanskih Hrvata i Srba) prognane iz matične zemlje od strane agresorskih vojski i paramilitarnih jedinica. Migracijski ciljevi bosanske dijaspore bili su prvobitno zemlje u kojima su već postojale određene grupe bosanskih građana (Njemačka, Švicarska, Austrija), prijateljski naklonjene zemlje i zemlje sa posebnim historijskim vezama sa Bosnom (Turska, Italija, Mađarska, Češka), te tradicionalne emigrantske zemlje sjeverne Evrope (Norveška, Švedska, Danska, Holandija). Zbog pogoršanja ekonomske situacije u zemlji dio stanovnika Bosne i Hercegovine odlučuje se tokom druge polovine 1990-ih godina da napusti zemlju u pravcu zemalja "Novog Svijeta": Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije i Novog Zelanda. Sličan potez poduzima i dio bosanskih iseljenika u Njemačkoj, koji zbog nerješenog boravišnog statusa nije mogao ostati u zemlji, a svoju perspektivu ne viđa u povratku u domovinu. Grube procjene govore danas o oko 1,5 do 2 miliona Bosanaca u dijaspori, izvan matične zemlje Bosne i Hercegovine.

Raspodjela Bosanske dijaspore

Mjesta sa značajnom bosanskohercegovačkom emigracijom

Sjeverna Amerika

Evropa

Okeanija

Vanjski linkovi