Razlika između verzija stranice "Bono"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Escarbot (razgovor | doprinosi)
m robot Uklanja: ceb:Bono
Escarbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: gd:Bono
Red 49: Red 49:
[[fr:Bono]]
[[fr:Bono]]
[[ga:Bono]]
[[ga:Bono]]
[[gd:Bono]]
[[he:בונו]]
[[he:בונו]]
[[hr:Bono Vox]]
[[hr:Bono Vox]]

Verzija na dan 6 august 2008 u 09:38

Bono

Paul David Hewson poznatiji kao Bono odnosno Bono Vox (Dublin, 10. maj 1960.) je irski muzičar.

Frontmen je irske grupe U2. Rođen je kao drugo dijete (stariji brat Norman) u porodici. Kao dječak, Paul je bio fasciniran šahom i umjetnošću. Sa 15 godina pogađa ga strašna tragedija: na djedovu sprovodu umire mu majka. Mnogi kažu da je taj događaj uvelike uticao na njega te ga učinio suosjećajnim s ljudima koji pate.

Godine 1976. Paul se javio na oglas Larry Mullen, Jr.-a koji je tražio članove za osnivanje benda i sa njim, Daveom Evansom (kasnije poznatiji kao The Edge), Adamom Claytonom i Dickom Evansom (Daveov brat) osnovao bend “Feedback” (kasnije U2). Otprilike u isto vrijeme Paul dobiva nadimak “Bono Vox” po dućanu sa slušnim aparatima u ulici O`Connell u Dublinu (nadimak mu je dao prijatelj Guggi-danas poznati slikar).

S vremenom, Bono je izrastao u izvrstan vokal i tekstopisca ali za razliku od ostalih rock zvijezda, svoje vrijeme i novac odlučuje trošiti na humanitarne pothvate te svoju slavu iskoristiti u humanitarne svrhe (Live Aid, Conspiracy Of Hope-Amnesty International Tour, Free Burma, jubillee 2000, NetAid, Children of Chernobil, DATA, Red Campaign).

Danas je Bono nekima više poznat kao borac protiv ekstremnog siromaštva i politički aktivist nego kao muzičar, što je stvar koju mu često predbacuju mnogi, uz obaveznu opasku da bi bolje bilo da se bavi samo muzikom. Nasuprot tome, Bono je i dalje jedna od najzapaženijih i najuticajnijih osoba u rock muzici.

Vanjski linkovi