Razlika između verzija stranice "Savez Rusije i Bjelorusije"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nidurhaf (razgovor | doprinosi)
→‎Institucije: - "bih" se samo koristi sa 1. licem jednine!!!
Nidurhaf (razgovor | doprinosi)
→‎Kriza: - nije "obadvije" vec "obje"!
Red 25: Red 25:
== Kriza ==
== Kriza ==


Početkom 21. vijeka obadvije zemlje članice su izgubile svoj prvobitni entuzijazam za savez. U 2001. godini prvo Rusija, a ubrzo zatim i Bjelorusija su uveli carinske kontrole. Ovim je zaustavljena bez carinska zona između ove dvije zemlje. Prestankom ubiranja [[PDV|poreza na dodatnu vrijednost]] u zemlji porijekla je također obustavljeno zajedničko ekonomsko tržište dvaju zemalja. Planovi za uvođenje zajedničke [[valuta|valute]] su također odgođeni do daljnjega. Prijedlog ustava saveza je također odgođen zbog nedostatka konsenzusa o izgledu ustava. Za razliku od Rusije koja želi ustav zasnovan na ustavu [[EU|Evropske Unije]] Bjelorusija želi ustav zasnovan na ustavu bivšeg Sovjetskog saveza.
Početkom 21. vijeka obje zemlje članice su izgubile svoj prvobitni entuzijazam za savez. U 2001. godini prvo Rusija, a ubrzo zatim i Bjelorusija su uveli carinske kontrole. Ovim je zaustavljena bez carinska zona između ove dvije zemlje. Prestankom ubiranja [[PDV|poreza na dodatnu vrijednost]] u zemlji porijekla je također obustavljeno zajedničko ekonomsko tržište dvaju zemalja. Planovi za uvođenje zajedničke [[valuta|valute]] su također odgođeni do daljnjega. Prijedlog ustava saveza je također odgođen zbog nedostatka konsenzusa o izgledu ustava. Za razliku od Rusije koja želi ustav zasnovan na ustavu [[EU|Evropske Unije]] Bjelorusija želi ustav zasnovan na ustavu bivšeg Sovjetskog saveza.


Poslije previranja oko [[gasovod]]a i [[naftovod]]a koji prolaze kroz Bjelorusiju stvaranje konfederalne države izgleda dalje nego ikad. Razdor između Rusije i Bjelorusije je i potvrđen izjavom Bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka u [[januar]]u [[2007]]. godine: "Rusko vođstvo zahtijeva da pristupimo Ruskoj fedraciji - to je ono što ruski zvaničnici imaju u svojim mislima. Ja ne želim da odstupim od našeg suvereniteta i nezavisnosti. Svi pregovori i diskusije su mi omogučili da uvidim da mi imamo drugačiji pristup i mišljenje o stvaranju savezne države."<ref>[http://english.aljazeera.net/NR/exeres/16DA1999-33AD-4449-AFDF-74895C1A4FBD.htm "Završetak bjeloruskih lokalnih izbora"], Al Jazeera, 14. januar 2007 {{Simboli jezika|en|engleski}}</ref>
Poslije previranja oko [[gasovod]]a i [[naftovod]]a koji prolaze kroz Bjelorusiju, stvaranje konfederalne države izgleda dalje nego ikad. Razdor između Rusije i Bjelorusije je i potvrđen izjavom bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka u [[januar]]u [[2007]]. godine: "Rusko vođstvo zahtijeva da pristupimo Ruskoj Fedraciji - to je ono što ruski zvaničnici imaju u svojim mislima. Ja ne želim da odstupim od našeg suvereniteta i nezavisnosti. Svi pregovori i diskusije su mi omogučili da uvidim da mi imamo drugačiji pristup i mišljenje o stvaranju savezne države."<ref>[http://english.aljazeera.net/NR/exeres/16DA1999-33AD-4449-AFDF-74895C1A4FBD.htm "Završetak bjeloruskih lokalnih izbora"], Al Jazeera, 14. januar 2007 {{Simboli jezika|en|engleski}}</ref>


== Također pogledajte ==
== Također pogledajte ==

Verzija na dan 14 august 2008 u 12:42

Datoteka:Russia Belarus Union Map.png
Karta Rusije i Bjelorusije

Savez Rusije i Bjelorusije je nad državni entitet koji se sastoji od Rusije i Bjelorusije i koji je stvoren u 1996. godini.

Historija

Zajednica Rusije i Bjelorusije je osnovana 2. aprila 1996. godine. Temelji zajednice su učvršćeni godinu dana kasnije kada je ime zvanično promjenjeno u Savez Rusije i Bjelorusije. 25. decembra 1997. godine je potpisano više ugovora čiji je cilj bio daljnje utvrđivanje političke, ekonomske i socijalne integracije dviju država. Smatra se da je krajnji cilj Saveza stvaranje konfederativne države sa zajedničkim predsjednikom, parlamentom, zastavom i grbom.

Stvaranje Saveza Rusije i Bjelorusije se smatra inicijativom Bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka. U 1994. godini Kazahastanski predsjednik Nursultan Nazarbajev je predložio sličan prijedlog o stvaranju Evroazijske unije. Za razliku od Lukašenkove ideje Nazarbajev prijedlog nije nikada realiziran.

Diktator Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević je u 1999. godini izrazio svoju želju da SRJ pristupi ovom savezu kao pridruženi član. Ova želja je ponovljena u 2007. godini i od predsjednika Srpske Radikalne Stranke Tomislava Nikolića. Nikolić za razliku od Miloševića nije izrazio samo želju o pridruženom članstvu nego o potpunom pristupanju savezu.

Institucije

Ugovor o stvaranju Saveza Rusije i Bjelorusije predviđa sljedeće institucije:

  • Visoko državno vijeće koje se sastoji od predsjednika država, predsjednika vlada i glasnogovornika obadva doma obadvije države.
  • Vijeće ministara
  • Zajednički komitet
  • Dvodomni parlament
    • Dom predstavnika koji bi se sastojao od 75 predstavnika iz Rusije i 28 iz Bjelorusije
    • Dom saveza koji bi se sastojao od jednakog broja ruskih i bjeloruskih predstavnika
    • Vrhovni sud saveza
    • Ekonomski savjet koji bi kontrolirao budžet saveza

Kriza

Početkom 21. vijeka obje zemlje članice su izgubile svoj prvobitni entuzijazam za savez. U 2001. godini prvo Rusija, a ubrzo zatim i Bjelorusija su uveli carinske kontrole. Ovim je zaustavljena bez carinska zona između ove dvije zemlje. Prestankom ubiranja poreza na dodatnu vrijednost u zemlji porijekla je također obustavljeno zajedničko ekonomsko tržište dvaju zemalja. Planovi za uvođenje zajedničke valute su također odgođeni do daljnjega. Prijedlog ustava saveza je također odgođen zbog nedostatka konsenzusa o izgledu ustava. Za razliku od Rusije koja želi ustav zasnovan na ustavu Evropske Unije Bjelorusija želi ustav zasnovan na ustavu bivšeg Sovjetskog saveza.

Poslije previranja oko gasovoda i naftovoda koji prolaze kroz Bjelorusiju, stvaranje konfederalne države izgleda dalje nego ikad. Razdor između Rusije i Bjelorusije je i potvrđen izjavom bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka u januaru 2007. godine: "Rusko vođstvo zahtijeva da pristupimo Ruskoj Fedraciji - to je ono što ruski zvaničnici imaju u svojim mislima. Ja ne želim da odstupim od našeg suvereniteta i nezavisnosti. Svi pregovori i diskusije su mi omogučili da uvidim da mi imamo drugačiji pristup i mišljenje o stvaranju savezne države."[1]

Također pogledajte

Reference

  1. ^ "Završetak bjeloruskih lokalnih izbora", Al Jazeera, 14. januar 2007 (en)