Emily Brontë: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodan 1.691 bajt ,  prije 13 godina
nema sažetka izmjene
m (robot Dodaje: li:Emily Brontë)
No edit summary
'''Emily Jane Brontë''' ([[Thorton]], [[30. juli]] [[1818]]. - [[Haworth]], [[19. decembar]] [[1848]].), [[engleska]] književnica
 
== Biografija ==
Zajedno sa sestrama gotovo čitav život provela je u zabačenom seocu Haworthu. U svom jedinom romanu "[[Orkanski visovi]]" dala je više maha svojoj [[fantazija|fantaziji]] i stvorila djelo koje prerasta okvire tipičnog realističkog [[roman]]a i kao pravo remek-djelo odolijeva svakom pokušaju tipizacije. Nekoliko njezinih pjesama: "Stari stoik", "Sjećanje", "Posljednji stihovi", ubrajaju se u najbolja ostvarenja engleske [[poezija|poezije]].
 
Emily je rođena u [[Thornton]]u, [[Yorkshire]], [[Engleska]]. Bila je to peto od šestero djece u obitelji. Godine 1820. obitelj se preselila u zabačeno seoce [[Haworth]].
 
Tu je Emily, zajedno sa sestrama, provela gotovo čitav život.
Njena majka je umrla 21. septembra, 1821., a već u augustu 1824., [[Charlotte Brontë|Charlotte]] i Emily su poslane sa svojim starijim sestrama, Marijom i Elizabetom, u školu ''Clergy Daughters'', ''Cowan Bridge'' (Lancashire), gdje su oboljele od [[tuberkuloza|tuberkuloze]]. Cijela situacija, te ova škola kasnije su poslužili njenoj sestri Charlotte kao inspiracija za pisanje romana "[[Jane Eyre]]". Marija i Elizabeta su se vratile u Haworth te su se ubrzo razboljele i umrle od tuberkuloze 1825.
 
1842. Emily je započela raditi kao guvernanta na Ženskoj akademiji ''Miss Patchett'', ''Law Hill School'', u blizini [[Halifax]]a, ostavljajući taj posao nakon šest mjeseci zbog nostalgije. Kasnije, zajedno sa svojom sestrom Charlotte, pohađala je privatnu školu u [[Bruxelles]]u do smrti njihovog tetka, kad su se vratile u [[Engleska|Englesku]]. Pokušale su otvoriti školu u obiteljskoj kući, no nisu imale učenika.
 
Otkriće Emliynog pjesničkog talenta, potaknulo je njenu sestru Charlotte na ideju da njih dvije i njihova treća sestra, [[Anne Brontë|Anna]], objave zajedničku zbirku pjesama pod naslovom ''Poems by Currer, Ellis and Acton Bell''. Da bi zbjegle tadašnje predrasude o [[žena]]ma koje su se bavile pisanjem, sve tri sestre su koristile pseudonime (Curran Bell, Ellis Bell i Acton Bell).
 
Zajedno sa sestrama gotovo čitav život provela je u zabačenom seocu Haworthu. U svom jedinom romanu[[roman]]u "[[Orkanski visovi]]" dala je više maha svojoj [[fantazija|fantaziji]] i stvorila djelo koje prerasta okvire tipičnog realističkog [[roman]]a i kao pravo remek-djelo odolijeva svakom pokušaju tipizacije. Nekoliko njezinih pjesama: "Stari stoik", "Sjećanje", "Posljednji stihovi", ubrajaju se u najbolja ostvarenja engleske [[poezija|poezije]].
 
Kao i njene sestre, Emily je uvijek bila slabog [[zdravlje|zdravlja]]. Umrla je od [[tuberkuloza|tuberkuloze]] 19. decembra, 1848., oko dva sata popodne, u ranoj dobi od 30 godina.
 
 

Navigacija