Razlika između verzija stranice "Veksilologija"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Poništene izmjene koje je napravio 62.95.15.238 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao JAnDbot
SashatoBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: szl:Weksylolůgijo
Red 45: Red 45:
[[sr:Вексилологија]]
[[sr:Вексилологија]]
[[sv:Vexillologi]]
[[sv:Vexillologi]]
[[szl:Weksylolůgijo]]
[[th:ธัชวิทยา]]
[[th:ธัชวิทยา]]
[[uk:Вексилологія]]
[[uk:Вексилологія]]

Verzija na dan 25 august 2008 u 15:23

Zastava FIAV-a

Veksilologija, je nauka koja se bavi proučavanjem svih aspekata zastava i njihove upotrebe i spada u grupu pomoćnih nauka. Također se smatra i granom savremene primijenjene umjetnosti.

Termin veksilologija prvi je upotrijebio 1958. godine dr. Whitney Smith (SAD), autor mnogih knjiga i članaka vezani za tu temu. Riječ je sinteza latinske riječi vexillum i sufiksa -logija što znači "nauka o". Vexillum je označavalo poseban tip zastave kojeg su upotrebljvalji rimski legionari u klasničnoj eri Rimskog Carstva.

Veksilologija se prvobitno uzimala za dio heraldike, iako se i danas javljaju takvi zagovornici, a prema drugima smatrala se granom semiotike (nauka o znakovima). Njena funkcija formalno je definisana u Ustavu FIAV-a (Fédération internationale des associations vexillologiques - Međunarodna federacija veksiloloških asocijacija) kao "stvaranje i razvoj korpusa znanja o zastavama svih vrsta, njihovih formi i funkcija, te naučnih teorija i principa utemeljenih na tom znanju."

Osoba koja se bavi proučavanjem zastava naziva se veksilolog, a osoba koja se bavi dizajniranjem i crtanjem zastava veksilograf.

Vanjski linkovi