Razlika između izmjena na stranici "Razgovor s korisnikom:Nidurhaf"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
→‎Bosanci: novi odjeljak
(→‎Bosanci: novi odjeljak)
povezem sa textom Genetika-Historija Bosnjaka
Unaprijed zahvalan[[Korisnik:Kenan-king|Kenan-king]] 15:27, 31 august 2008 (CEST)
 
== Bosanci ==
 
Zdravo Nidurhaf!
 
Naseljavanje slavenskih Plemena u susjednim krajevima danasnje BiH tokom 7. stoljeca zabiljezeno je u nekoliko pisanih izvora.
 
-"De Administrando Imperio" od Cara Constantine VII Porphyrogenitus.http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/duklja/de_administrando_imperio.htm
i LJETOPIS POPA DUKLJANINA http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/duklja/ljetopis_popa_dukljanina_hrvatska_redakcija.htm su najpoznatiji i najdetaljniji.
 
U "De Administrando Imperio" koji je pisan oko 950 g.n.E., je izriciti govor o Hrvatima koji su naseljeni u 11 Zupanija koje se nalaze
izmedu rijeke Cetine na istoku i rijeke Zrmanje na zapadu.
 
Drugo slavensko pleme, Srbi, naseljavaju primorski dio Dalmacije i Hercegovine od rijeke Neretve do grada Draca (Albanija).
Oni naseljavaju i zemlju Srbiju koja ima 6 gradova (Destinikon, Tzernabouskei, Meguretous, Dresneik, Lesnek, Salenes)kao i dva grada(Katera i Desnek) u zemlji Bosona(Bosona-Bosanaca-Bosnjana)ili dijelu Bosona.
 
Medjutim grad Solines u Srbiji je cesto koristen kao Soli(Tuzla)i time uzimano kao dokaz da su slavenska plemena naselila cijelu Bosnu.
 
Bosona nije "zemljica" sa dva grada, Katera i Desnek, nego su dva grada u zemlji Bosona(Bosona-Bosanaca-Bosnjana) naseljena Slavenima.
Bosanci (stanovnici stare Bosne) koriste slavenski jezik jer su bili okruzeni slavenskim Plemenima ali oni sami nisu Slaveni.
 
Najnovija genetska istrazivanja to potvrduju.
Ja prenosim sto sam napisao na "Historiji Bosnjaka":
Na osnovu genetskih analiza objavljenih od Stanford Univerziteta 2004 su stanovnici BiH ( Bosnian-BiH stanovništvo), sa ukupnom procentualnom sumom Haplogrupe I (Hg I) od 42%,na vrhu tabele Evropskog stanovništva. Zatim slijede, Švedska( 40.5%), Norveška( 40.3%), Danska( 38.7%), Slovenija( 38.2), Hrvatska( 38,1), Njemačka( 37.5%) itd..
 
Dio Haplogrupe I (Hg I) čini Haplotip I1b* koji je takodje, cak i svijetski gledano, najzastupljeniji u Bosni i Hercegovini sa 58%.(Bosna - 52.2, Hercegovina 63.83%). Na osnovu mutacije gena I1b*, koji ima najvecu raznolikost na tlu srednjovjekovne Bosne, u trokutu Sarajevo - Maglaj - Tuzla, je starost toga istoga gena procijenjena na +/- 11.000 godina. Time je dokazana autohtonost BiH naroda tj.da oni nastanjuju teritoriju danasnje BiH vec +/- 11.000 godina.
 
Vrijednost mutacije (Haplotype diversity values) je u trokutu Sarajevo - Maglaj - Tuzla -(.929), zatim slijede Česi i Slovaci -(.904), Moldavski Gaugazi -(.900), Estonci -(.867), Hrvati -(.845), Poljaci -(.818), Ukrainci -(.802) te Turci -(.755).
 
2005 objavljuje Oxford Univerzitet (Društvo za Molekularnu Biologiju i Evoluciju) genetsku Analizu južnoistočne Evrope http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/reprint/22/10/1964.pdf.
 
Analizi su susjedovali Naučnici iz Bosne i Hercegovine ( Rifet Terzić, Ivanka Čolak, Ante Kvesić), Hrvatske ( Marijana Peričić, Lovorka Barać Lauc, Irena Martinović Klarić, Branka Janičijević, Igor Rudan, Dan Popović, Pavao Rudan), Srbije i Crne Gore ( Đorđe D. Bajec i Branislav D. Stefanović), Makedonije, Škotske i Estonije.
 
Ovaj Interncionalno priznati rad, za razliku od analize D. Marjanovića, ukazuje da stanovnici Bosne i Hercegovine nisu porijeklom stari Slaveni niti da imaju znacajniji priliv toga gena.
 
Stanovnici Hercegovine sa 63.83% I1b* gena, za razliku od stanovnika Bosne sa 52.2% I1b*, posjeduju nesto vise toga gena ali mutacija toga istoga gena (I1b*) dokazuje da je on nesto mladjeg datuma.
 
Iz gore navedenih Izvora te i mnogih drugih internacionalno priznatih radova koji su analizirani ovih godina od strane Dipl. Biologa J. Apter i Svajcarske firme IGENEA http://www.igenea.com/index.php?content=132&st=238 je Genexpert i posjednica ove firme Inma Pazos dokazala:
 
- Bošnjaci na tlu srednjovijekovne Bosne su potomci Ilira.
 
- Bošnjaci su se kao prvi u ovom dijelu (BiH) naselili i asimiliraju poslije nadolazeće narode ( Slavene, Avare, Hrvate, Srbe ).
 
- Bos. Hrvati su genetski gledano nesto bliži Slavenskim narodima nego Bošnjaci.
 
- Bos. Srbi i Bos. Hrvati su genetski sličniji Bošnjacima nego Srbima ili Hrvatima.
 
- Bošnjaci su nasljednici Ilira, dok su Srbi i Hrvati, genetski gledano, u 5 - 7. stoljecu naseljeni Slaveni.
 
- Gen I1b* je kod Bos. Hrvata nesto brojniji, ali se oni ne mogu vidjeti kao naslijednici Ilira jer je mutacija toga gena mladja nego kod Bošnjaka.
 
 
Naucnici navode da je procenat Slavenskog gena u Bosni i Hercegovini( 15%) manji nego u Njemackoj te da ostalih 85% cine u najvecem broju ilirski, germanski i keltski geni.
 
U susjednoj Hrvatskoj je gen R1a( 34.3% sa mutacijom tipičnom za Slavene ) brojniji od I1b* ( 32.4%). U studiji načinjenoj od strane Hrvatske http://www.cmj.hr/2005/46/4/16100752.pdf je stanovništvo Jadranskih otoka ovaj procenat na bolje izmijenilo ali je studija zbog toga kao i ostalih kontraverzija internacionalno nepriznata.
 
Na području Srbije je otkriveno 29.2% ovoga I1b* gena te 15.9% R1a.
 
Ovi nepobitni dokazi se moraju razraditi i na ovoj Bosanskoj Vikipediji zastititi.
Ja nisam u mogucnosti ovo sve sam razraditi ili bolje reci od Vandalizma cuvati, te vas molim ako imate pitanja ili interese da mi se
obratite .
 
P.S. ovo saljem na sve Administratore.
 
Unaprijed zahvalan[[Korisnik:Kenan-king|Kenan-king]] 20:04, 31 august 2008 (CEST)
59

izmjena

Navigacija