Razlika između verzija stranice "Razgovor s korisnikom:Vseferovic"

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Sastanak u Dubici: novi odjeljak
No edit summary
Red 130: Red 130:


Pozdrav kolega Vernese, naravno da bih volio da se upoznamo. Vjerovatno ću moći "doletiti" do Dubice, nije mi daleko, a svakog vikenda sam slobodan. Poslaću ti svoj br. telefona na mail, pa cemo se akoBogda cuti kad dodjes. Drago mi je da si opet ovdje, --[[Korisnik:CERminator|CER@]] 07:24, 18 juni 2008 (CEST)
Pozdrav kolega Vernese, naravno da bih volio da se upoznamo. Vjerovatno ću moći "doletiti" do Dubice, nije mi daleko, a svakog vikenda sam slobodan. Poslaću ti svoj br. telefona na mail, pa cemo se akoBogda cuti kad dodjes. Drago mi je da si opet ovdje, --[[Korisnik:CERminator|CER@]] 07:24, 18 juni 2008 (CEST)

== Bosnjaci ==

Zdravo Vseferovic!

Naseljavanje slavenskih Plemena u susjednim krajevima danasnje BiH tokom 7. stoljeca zabiljezeno je u nekoliko pisanih izvora.

-"De Administrando Imperio" od Cara Constantine VII Porphyrogenitus.http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/duklja/de_administrando_imperio.htm
i LJETOPIS POPA DUKLJANINA http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/duklja/ljetopis_popa_dukljanina_hrvatska_redakcija.htm su najpoznatiji i najdetaljniji.

U "De Administrando Imperio" koji je pisan oko 950 g.n.E., je izriciti govor o Hrvatima koji su naseljeni u 11 Zupanija koje se nalaze
izmedu rijeke Cetine na istoku i rijeke Zrmanje na zapadu.

Drugo slavensko pleme, Srbi, naseljavaju primorski dio Dalmacije i Hercegovine od rijeke Neretve do grada Draca (Albanija).
Oni naseljavaju i zemlju Srbiju koja ima 6 gradova (Destinikon, Tzernabouskei, Meguretous, Dresneik, Lesnek, Salenes)kao i dva grada(Katera i Desnek) u zemlji Bosona(Bosona-Bosanaca-Bosnjana)ili dijelu Bosona.

Medjutim grad Solines u Srbiji je cesto koristen kao Soli(Tuzla)i time uzimano kao dokaz da su slavenska plemena naselila cijelu Bosnu.

Bosona nije "zemljica" sa dva grada, Katera i Desnek, nego su dva grada u zemlji Bosona(Bosona-Bosanaca-Bosnjana) naseljena Slavenima.
Bosanci (stanovnici stare Bosne) koriste slavenski jezik jer su bili okruzeni slavenskim Plemenima ali oni sami nisu Slaveni.

Najnovija genetska istrazivanja to potvrduju.
Ja prenosim sto sam napisao na "Historiji Bosnjaka":
Na osnovu genetskih analiza objavljenih od Stanford Univerziteta 2004 su stanovnici BiH ( Bosnian-BiH stanovništvo), sa ukupnom procentualnom sumom Haplogrupe I (Hg I) od 42%,na vrhu tabele Evropskog stanovništva. Zatim slijede, Švedska( 40.5%), Norveška( 40.3%), Danska( 38.7%), Slovenija( 38.2), Hrvatska( 38,1), Njemačka( 37.5%) itd..

Dio Haplogrupe I (Hg I) čini Haplotip I1b* koji je takodje, cak i svijetski gledano, najzastupljeniji u Bosni i Hercegovini sa 58%.(Bosna - 52.2, Hercegovina 63.83%). Na osnovu mutacije gena I1b*, koji ima najvecu raznolikost na tlu srednjovjekovne Bosne, u trokutu Sarajevo - Maglaj - Tuzla, je starost toga istoga gena procijenjena na +/- 11.000 godina. Time je dokazana autohtonost BiH naroda tj.da oni nastanjuju teritoriju danasnje BiH vec +/- 11.000 godina.

Vrijednost mutacije (Haplotype diversity values) je u trokutu Sarajevo - Maglaj - Tuzla -(.929), zatim slijede Česi i Slovaci -(.904), Moldavski Gaugazi -(.900), Estonci -(.867), Hrvati -(.845), Poljaci -(.818), Ukrainci -(.802) te Turci -(.755).

2005 objavljuje Oxford Univerzitet (Društvo za Molekularnu Biologiju i Evoluciju) genetsku Analizu južnoistočne Evrope http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/reprint/22/10/1964.pdf.

Analizi su susjedovali Naučnici iz Bosne i Hercegovine ( Rifet Terzić, Ivanka Čolak, Ante Kvesić), Hrvatske ( Marijana Peričić, Lovorka Barać Lauc, Irena Martinović Klarić, Branka Janičijević, Igor Rudan, Dan Popović, Pavao Rudan), Srbije i Crne Gore ( Đorđe D. Bajec i Branislav D. Stefanović), Makedonije, Škotske i Estonije.

Ovaj Interncionalno priznati rad, za razliku od analize D. Marjanovića, ukazuje da stanovnici Bosne i Hercegovine nisu porijeklom stari Slaveni niti da imaju znacajniji priliv toga gena.

Stanovnici Hercegovine sa 63.83% I1b* gena, za razliku od stanovnika Bosne sa 52.2% I1b*, posjeduju nesto vise toga gena ali mutacija toga istoga gena (I1b*) dokazuje da je on nesto mladjeg datuma.

Iz gore navedenih Izvora te i mnogih drugih internacionalno priznatih radova koji su analizirani ovih godina od strane Dipl. Biologa J. Apter i Svajcarske firme IGENEA http://www.igenea.com/index.php?content=132&st=238 je Genexpert i posjednica ove firme Inma Pazos dokazala:

- Bošnjaci na tlu srednjovijekovne Bosne su potomci Ilira.

- Bošnjaci su se kao prvi u ovom dijelu (BiH) naselili i asimiliraju poslije nadolazeće narode ( Slavene, Avare, Hrvate, Srbe ).

- Bos. Hrvati su genetski gledano nesto bliži Slavenskim narodima nego Bošnjaci.

- Bos. Srbi i Bos. Hrvati su genetski sličniji Bošnjacima nego Srbima ili Hrvatima.

- Bošnjaci su nasljednici Ilira, dok su Srbi i Hrvati, genetski gledano, u 5 - 7. stoljecu naseljeni Slaveni.

- Gen I1b* je kod Bos. Hrvata nesto brojniji, ali se oni ne mogu vidjeti kao naslijednici Ilira jer je mutacija toga gena mladja nego kod Bošnjaka.


Naucnici navode da je procenat Slavenskog gena u Bosni i Hercegovini( 15%) manji nego u Njemackoj te da ostalih 85% cine u najvecem broju ilirski, germanski i keltski geni.

U susjednoj Hrvatskoj je gen R1a( 34.3% sa mutacijom tipičnom za Slavene ) brojniji od I1b* ( 32.4%). U studiji načinjenoj od strane Hrvatske http://www.cmj.hr/2005/46/4/16100752.pdf je stanovništvo Jadranskih otoka ovaj procenat na bolje izmijenilo ali je studija zbog toga kao i ostalih kontraverzija internacionalno nepriznata.

Na području Srbije je otkriveno 29.2% ovoga I1b* gena te 15.9% R1a.

Ovi nepobitni dokazi se moraju razraditi i na ovoj Bosanskoj Vikipediji zastititi.
Ja nisam u mogucnosti ovo sve sam razraditi ili bolje reci od Vandalizma cuvati, te vas molim ako imate pitanja ili interese da mi se
obratite .

P.S. ovo saljem na sve Administratore.

Unaprijed zahvalan[[Korisnik:Kenan-king|Kenan-king]] 20:05, 31 august 2008 (CEST)

Verzija na dan 31 august 2008 u 20:05

Dobrodošli/Welcome, ovo je moja korisnička stranica. Ovdje možete ostaviti sve vaše poruke ili pitanja na bosanskom ili engleskom. Please feel free to leave any messages in either Bosnian or English. Hvala/Thanks.

Arhiva
Arhiva
  1. 18. maj 2006. - 21. august 2006.
  2. 21. august 2006. - 21. septembar 2006.
  3. 21. septembar 2006. - 17. mart 2007.


Please, see the recent changes now and block the user with the extremely long name. He does only vandalism and his name is dangerously long. I have reverted 3 of his edits and warned him, but that is all that I can do. Thanks. --Aktron (d|p) 00:52, 1 april 2007 (CEST)[odgovori]

Selam i pitanje

Ja napisa nesto o hrvatskome podrijetlu nekoliko znamenitih Hrvata a ti obrisa?

Merel' to biti, jaro, da ti ne volis nas Hrvate?

--X2Faces 18:39, 8 april 2007 (CEST)[odgovori]

A ono o bratstvu - nismo jaro braća i to nikako ne mere biti--X2Faces 18:57, 19 april 2007 (CEST)[odgovori]

Šablon:16TeamBracket

Vernese čitaš mi misli. Imam ovaj šablon na računaru i kontam kako da ga odradim. Mislio sam da ga prevedem kao „Prvi krug“, Drugi krug“, „Konferencijsko finale“ i „NBA finale“. Kod nas je to više u upotrebi. Također sam mislio postaviti nove stranice, vezano za doigravanje po sezonama (kao engleske), a ne na već postojeće. Reci mi šta ti misliš pa da nastavimo. :) Elvir.doc 21:20, 20 maj 2007 (CEST)[odgovori]

Хе,хе,хе...

Буразере,која си ти генијалчина,па ја не могу да верујем.`ајд` што си мене(213.244.194.12) ревертов`о(па сад имате два готово истоветна чланка 1 2), па тврдиш да је основно значење термина Соко тврђава у `рватској(која се заправо зове Сокол,ал` шшш немој ником да кажеш),али ти си царе ревертов`о КомонсДелинкера који је `бот и који уклања везу ка сликама које су обрисане са оставе...Невероватно,хумора никад стадо.

Salute,

Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 07:39, 8 јун 2007. (CEST)

Pitanje

Pozdrav, moje ime je Ana. Trenutno radim seminarski rad o djelu Pogled u Bosnu Matije Mažuranića. Googlam imena spomenuta u putopisu, među kojima je i Miloš Obilić. Na Wikipediji je postan članak o njemu kojeg ste osporili ovim riječima:

"Previše ide na jednu stranu. Treba biti neutralno kao na Engleskoj Wikipediji. Vseferović 07:15, 6 oktobar 2006 (CEST)"

Možete li biti malo pretcizniji? Koliko su iznešene činjenice u članku vjerodostojne i možete li ga vi onda prokomentirati?

Hvala i pozdrav iz Zagreba

Crna Gora

U cemu je problem? Zasto ste zloupotrebili administratorska prava?

Admini trebaju biti neutralni, a ne POV-nagnuti na jednu stranu uvijek. --Stefan Sokolovic 22:23, 24 august 2007 (CEST)[odgovori]

Prva zvanična upotreba riječi Bošnjak

Zdravo Seferovicu. Jednom si me davno pitao za literaturu o Bošnjacima. Pronašao sam pravo interesantan podatak:

Naime stanovnici Bosne su se nazivali Bošnjanima u srednjem vijeku, pa je pitanje kada je došlo do promjene imena Bošnjani u Bošnjaci. Našao sam konačno taj podatak. 1440. godine prilikom posjete bosanske delegacije koju je poslao Tvrtko II Budimu radi čestitanja poljskom kralju Vladislavu Varnenčiku na izboru za kralja Ugarske i Hrvatske, te radi obnove saveza Bosne i Ugarske, vođa delegacije je izgovorio da su: "Bošnjakom isti pradjedovi bili koji i Poljakom". Ovo je inače poznata rečenica, ali nažalost naše biblioteke ne stavljaju građu na Internet tj. nemaju elektronsku prezentaciju, pa onda ako hoćeš nešto saznat moraš se zakopat dobro, da bi to našao. Btw, na ovo sam naletio u Sveznadaru Dnevnog avaza od 24. aprila 2007. Eto mislim da je vrijedan podatak. Emir Kotromanić 17:15, 25 august 2007 (CEST)[odgovori]

Ako naletim na neki interesantan citat postiraću ti ovdje. Btw, možeš vidjeti promjene koje sam napravio na članku Bošnjaci i Historija Bošnjaka (navedeni su i izvori), pa onda u skladu s tim možeš pravit izmjene na engleskoj Wikipediji, jer sam se ja povukao na duži odmor od en Wikipedije, pošto sam odlučio da se posvjetim našem jeziku, sada se ipak bliži 20 hiljaditi članak, a potreban je ozbiljan pristup administriranju, insistiranje na izvorima, pravopisu itd. Lijep pozdrav. Emir Kotromanić 12:28, 27 august 2007 (CEST)[odgovori]
Ma znam bolan Seferovicu :) Ništa se ne moraš sekirat. Ja to po automatizmu ispravljam, rijetko i pogledam ko je šta napisao, nego samo pratim razlike verzija. Nažalost često se dešava da se sa hrvatske Wiki prebace članci koji se onda ne prilagode bosanskom stadardu, ali evo tu smo da se pomažemo i učimo jedni od drugih. Selam :)
Samo da se zahvalim za pomoć oko slika... moj kućni admin je trenutno odsutan pa sam primorana od drugih tražiti pomoć ;) --Lana Zeherović 17:22, 19 oktobar 2007 (CEST)[odgovori]

Hvala na lijepim riječima! Pokušaću da ne razočaram :)--Shilo 20:11, 19 oktobar 2007 (CEST)[odgovori]

Selam Vernese!

Vidim da si preuredio članak o Rifatu Kačaru, svaka čast, za neke od nas to mnogo znači. Ipak, članak je predložen za brisanje, po meni iz neobjektivnih razloga, to što neko nije poznat širokim narodnim masama nije dovoljan argument. Ni meni- naravno- nije poznato mnogo činjenica i ljudi koji se nalaze na wikipediji, ali naprotiv- to je za mene razlog više- da pročitam i naučim... Smatram da je isti slučaj i ovdje, da članak treba da ostane, a ko ne želi da ga čita- naravno ne mora, ali ipak za mnoge koji žele da pročitaju i znaju nešto malo više, bilo bi lijepo da ostane... Stoga te molim da se izjasniš na glasanju da li si za to članak ostane ili bude obrisan... Veliki pozzz!


Pitanje

Selam. Pokusavam sebi da dokucim kako se pravi sadrzaj na stranicama?

--Late 22:13, 18 novembar 2007 (CET)eastonwest[odgovori]

Potpis

Kako uspjevaš da u svom potpisu zadržiš vrijeme na istom. Ja sam također napravio svoj potpis, ali kad god se izmjeni stranica meni se vrijeme u potpisu promjeni na trenutno. Predpostavljam da je nešto vezano za šablone {{LOCALTIME}}, {{LOCALMONTHNAME}} I {{LOCALYEAR}} koje koristim u njima, ali neznam kako ću to ispraviti. Kod mog potpisa se nalazi ovdje.

Pozdrav, Bushido R/K\D 06:34, 14 januar 2008 (CET) [odgovori]

Hvala. Ispravio sam sad radi. Nisam ni znao za onaj nadimak u postavcima. Ja se cijeli dan mučim sa onim šablonima i pretpravam nedavne izmjene bezpotrebnim izmjenama, a ono treba samo promjeniti nadimak... Ponovo, hvala, Bushido R/K\D 06:34, 14 januar 2008 (CET)[odgovori]
Samo još jedna molba. U svojim pokušajima sam i napravio i ove stranice koje više ne trebaju: Korisnik:Bushido/Potpis/R, Korisnik:Bushido/Potpis/K i Korisnik:Bushido/Potpis/D. Samo još to izbriši.
Pozdrav, Bushido R/K\D 06:38, 14 januar 2008 (CET)[odgovori]
Ideju sam dobio od korisnika na Commons-u. Predložio sam neke promjene za rubriku Slika dana i otvorio glasanje, možeš ovdje pogledati i glasati ako ti se sviđa. Ako imaš prijedloge slobodno javi. Bushido R/K\D 06:51, 14 januar 2008 (CET)[odgovori]

Bili mogao napraviti neke manje izmjene na ovom šablonu? Zaštičen je pa ja nemogu. Zastava Vatikana se ne prikazuje. treba se staviti druga slika, (umjesto ove treba ova). Dalje sam tražio razloge zašto neradi i primjetio sam da se često na stranicama koje koriste taj šablon griješ u skračenicama država, pa ako bi mogao dodati na stranicu šablona koji kod treba za koju državu (evo pripremio sam već). Nešto nije uredu sa zastavom SV TIP, jer se uvijek prikazuje u veličini od 2000 pixela, iako u šablonu nepostoje problemi, pa mislim da bi trebali zamjeniti tu sliku. Zastava SJI bi trebali izbaciti jer Sjeverna Irska tranutno nema službenu zastavu, koriste se ili zastava UK ili zastava Irske, a i ne prikazuje se šablonom. Ima i slika zastava koji još uvijek koriste PNG slike, a na Commonsu postoje sad i SVG varijante, a trebalibi zamjeniti jer zbog PNG slika i nastaju problemi...

Pozdrav, Bushido R/K\D 19:24, 18 januar 2008 (CET) [odgovori]


Hajvan

Ma nisam ni pomislio da iko ikoga napada. Sve je uredu, a i tvoja opaska je na mjestu. Srdačan pozdrav --Late 22:17, 17 februar 2008 (CET)[odgovori]

Feeding Frenzy 2

De molim te pogledaj članak Feeding Frenzy 2, ako misliš da zavrjeđuje biti u rubrici Možda niste znali glasaj za njega.Nedim 17:50, 2 mart 2008 (CET)

Pitanje: Mislim da je dogovor (http://bs.wikipedia.org/wiki/Razgovor:Afera_Izmo_Gugli%C4%87 ) bio da se moj clanak http://bs.wikipedia.org/wiki/Afera_Izmo_Gugli%C4%87 premjesti (Ado je vec napisao da ce pokusati naci malo vremena da to uradi), a ne u da se u potpunosti obrise?! Vidim da je administrator http://bs.wikipedia.org/wiki/Korisnik:Vseferovic jutros obrisao clanak i da nije premjesten na http://bs.wikipedia.org/wiki/Piramida_sunca gdje je trebao biti u zasebnoj kategoriji "Kontroverze". Mogu li znati zasto? Ako je trebalo da ja prebacim clanak bez cekanja na pomoc administracije (vec napisah da mi ovo slabo ide), trebali ste mi napisati poruku, bilo bi uradjeno.

Evo mene, izvinjavam se Vernesu što piskaramo po njegovoj stranici za razgovor :) Tekst navedenog članka sam prebacio u članak o piramidama, a sada se na stranici za diskusiju može raspravljati hoće li tekst ostati, ili slično. Navedeni člank je izbrisan jer više ne postoji potreba za njim (dupliciranje). Pozdrav Ado 10:47, 7 mart 2008 (CET)[odgovori]

Ado, hvala za odgovor i premjestanje, a Vernesu i od mene izvinjenje sto pisemo kod njega.

Izvinjavam se u vezi nesporazuma. Nisam obratio puno pažnje o članku koji je bio u kategoriji za brisanje. Ja lično mislim da bih generalni šablon za preusmjeravanje bolje odgovarao u ovom slučaju, kao: "Predloženo je da se ovaj članak premjesti..." a ne odmah postaviti šablon za brsianje. Ja sam mislio da je to neki 'bez veze' članak, što vidim sad da nije, jer je u kategoriji za brisanje pored toga što piše da se treba premjestiti. Moja greška u vezi brisanja. Izvinite, Vseferović diskusija 13:26, 7 mart 2008 (CET)[odgovori]

Broajč izmjena

Pozdrav!Hej zanima me da li se moje izmjene kao korisnik Netko a bilo ih je oko 650 mogu računati sa ovima koje sada ima oko 500 to dođe negdje oko 1050.Pošto si imao takav slučaj pa da mi odgovoriš na moju stranicu za razgovor.Nedim 16:02, 8 mart 2008 (CET)

Pozdrav

Ne spavaš kolega? Kad stižeš u Dubicu? Javi pa da mogu isplanirati da se nađemo. Pozdrav, --CER@ 07:26, 13 mart 2008 (CET)[odgovori]

Sastanak u Dubici

Pozdrav kolega Vernese, naravno da bih volio da se upoznamo. Vjerovatno ću moći "doletiti" do Dubice, nije mi daleko, a svakog vikenda sam slobodan. Poslaću ti svoj br. telefona na mail, pa cemo se akoBogda cuti kad dodjes. Drago mi je da si opet ovdje, --CER@ 07:24, 18 juni 2008 (CEST)[odgovori]

Bosnjaci

Zdravo Vseferovic!

Naseljavanje slavenskih Plemena u susjednim krajevima danasnje BiH tokom 7. stoljeca zabiljezeno je u nekoliko pisanih izvora.

-"De Administrando Imperio" od Cara Constantine VII Porphyrogenitus.http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/duklja/de_administrando_imperio.htm i LJETOPIS POPA DUKLJANINA http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/duklja/ljetopis_popa_dukljanina_hrvatska_redakcija.htm su najpoznatiji i najdetaljniji.

U "De Administrando Imperio" koji je pisan oko 950 g.n.E., je izriciti govor o Hrvatima koji su naseljeni u 11 Zupanija koje se nalaze izmedu rijeke Cetine na istoku i rijeke Zrmanje na zapadu.

Drugo slavensko pleme, Srbi, naseljavaju primorski dio Dalmacije i Hercegovine od rijeke Neretve do grada Draca (Albanija). Oni naseljavaju i zemlju Srbiju koja ima 6 gradova (Destinikon, Tzernabouskei, Meguretous, Dresneik, Lesnek, Salenes)kao i dva grada(Katera i Desnek) u zemlji Bosona(Bosona-Bosanaca-Bosnjana)ili dijelu Bosona.

Medjutim grad Solines u Srbiji je cesto koristen kao Soli(Tuzla)i time uzimano kao dokaz da su slavenska plemena naselila cijelu Bosnu.

Bosona nije "zemljica" sa dva grada, Katera i Desnek, nego su dva grada u zemlji Bosona(Bosona-Bosanaca-Bosnjana) naseljena Slavenima. Bosanci (stanovnici stare Bosne) koriste slavenski jezik jer su bili okruzeni slavenskim Plemenima ali oni sami nisu Slaveni.

Najnovija genetska istrazivanja to potvrduju. Ja prenosim sto sam napisao na "Historiji Bosnjaka": Na osnovu genetskih analiza objavljenih od Stanford Univerziteta 2004 su stanovnici BiH ( Bosnian-BiH stanovništvo), sa ukupnom procentualnom sumom Haplogrupe I (Hg I) od 42%,na vrhu tabele Evropskog stanovništva. Zatim slijede, Švedska( 40.5%), Norveška( 40.3%), Danska( 38.7%), Slovenija( 38.2), Hrvatska( 38,1), Njemačka( 37.5%) itd..

Dio Haplogrupe I (Hg I) čini Haplotip I1b* koji je takodje, cak i svijetski gledano, najzastupljeniji u Bosni i Hercegovini sa 58%.(Bosna - 52.2, Hercegovina 63.83%). Na osnovu mutacije gena I1b*, koji ima najvecu raznolikost na tlu srednjovjekovne Bosne, u trokutu Sarajevo - Maglaj - Tuzla, je starost toga istoga gena procijenjena na +/- 11.000 godina. Time je dokazana autohtonost BiH naroda tj.da oni nastanjuju teritoriju danasnje BiH vec +/- 11.000 godina.

Vrijednost mutacije (Haplotype diversity values) je u trokutu Sarajevo - Maglaj - Tuzla -(.929), zatim slijede Česi i Slovaci -(.904), Moldavski Gaugazi -(.900), Estonci -(.867), Hrvati -(.845), Poljaci -(.818), Ukrainci -(.802) te Turci -(.755).

2005 objavljuje Oxford Univerzitet (Društvo za Molekularnu Biologiju i Evoluciju) genetsku Analizu južnoistočne Evrope http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/reprint/22/10/1964.pdf.

Analizi su susjedovali Naučnici iz Bosne i Hercegovine ( Rifet Terzić, Ivanka Čolak, Ante Kvesić), Hrvatske ( Marijana Peričić, Lovorka Barać Lauc, Irena Martinović Klarić, Branka Janičijević, Igor Rudan, Dan Popović, Pavao Rudan), Srbije i Crne Gore ( Đorđe D. Bajec i Branislav D. Stefanović), Makedonije, Škotske i Estonije.

Ovaj Interncionalno priznati rad, za razliku od analize D. Marjanovića, ukazuje da stanovnici Bosne i Hercegovine nisu porijeklom stari Slaveni niti da imaju znacajniji priliv toga gena.

Stanovnici Hercegovine sa 63.83% I1b* gena, za razliku od stanovnika Bosne sa 52.2% I1b*, posjeduju nesto vise toga gena ali mutacija toga istoga gena (I1b*) dokazuje da je on nesto mladjeg datuma.

Iz gore navedenih Izvora te i mnogih drugih internacionalno priznatih radova koji su analizirani ovih godina od strane Dipl. Biologa J. Apter i Svajcarske firme IGENEA http://www.igenea.com/index.php?content=132&st=238 je Genexpert i posjednica ove firme Inma Pazos dokazala:

- Bošnjaci na tlu srednjovijekovne Bosne su potomci Ilira.

- Bošnjaci su se kao prvi u ovom dijelu (BiH) naselili i asimiliraju poslije nadolazeće narode ( Slavene, Avare, Hrvate, Srbe ).

- Bos. Hrvati su genetski gledano nesto bliži Slavenskim narodima nego Bošnjaci.

- Bos. Srbi i Bos. Hrvati su genetski sličniji Bošnjacima nego Srbima ili Hrvatima.

- Bošnjaci su nasljednici Ilira, dok su Srbi i Hrvati, genetski gledano, u 5 - 7. stoljecu naseljeni Slaveni.

- Gen I1b* je kod Bos. Hrvata nesto brojniji, ali se oni ne mogu vidjeti kao naslijednici Ilira jer je mutacija toga gena mladja nego kod Bošnjaka.


Naucnici navode da je procenat Slavenskog gena u Bosni i Hercegovini( 15%) manji nego u Njemackoj te da ostalih 85% cine u najvecem broju ilirski, germanski i keltski geni.

U susjednoj Hrvatskoj je gen R1a( 34.3% sa mutacijom tipičnom za Slavene ) brojniji od I1b* ( 32.4%). U studiji načinjenoj od strane Hrvatske http://www.cmj.hr/2005/46/4/16100752.pdf je stanovništvo Jadranskih otoka ovaj procenat na bolje izmijenilo ali je studija zbog toga kao i ostalih kontraverzija internacionalno nepriznata.

Na području Srbije je otkriveno 29.2% ovoga I1b* gena te 15.9% R1a.

Ovi nepobitni dokazi se moraju razraditi i na ovoj Bosanskoj Vikipediji zastititi. Ja nisam u mogucnosti ovo sve sam razraditi ili bolje reci od Vandalizma cuvati, te vas molim ako imate pitanja ili interese da mi se obratite .

P.S. ovo saljem na sve Administratore.

Unaprijed zahvalanKenan-king 20:05, 31 august 2008 (CEST)[odgovori]