Razlika između verzija stranice "Linijski brod"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmxBot (razgovor | doprinosi)
m Bot: ispravka HTML koda i wiki sintakse
No edit summary
Red 6: Red 6:


Linijski brodovi su se zadržali i nakon pronalaska parnog stroja i njihovog uvođenja u ratne mornarice. Nestali su tek s pojavom eksplozivnih zrna i [[oklopnjača]].
Linijski brodovi su se zadržali i nakon pronalaska parnog stroja i njihovog uvođenja u ratne mornarice. Nestali su tek s pojavom eksplozivnih zrna i [[oklopnjača]].
Linijski jedrenjak 17 st i njegove karakteristike u mnogo čemu su se razlikovale od brodova iz druge polovine 18 st.linijski jedrenjak iz 17 st imao je uzdignutu krmenu palubu sa vanjskim balkonima koji nisu zatvoreni kao na brodovima iz 18 st.Bogatstvo ornamenata daje brodu snagu i moć primjerice na brodskom pramcu pulen koji karakterizira neki simbol primjerice bog rata,sirena,konjanici u boju,glave kraljeva princeva razni grbovi itd..

Na njihovo mjesto je došla nova vrsta broda koja se zovi [[bojni brod]].
Na njihovo mjesto je došla nova vrsta broda koja se zovi [[bojni brod]].



Verzija na dan 31 august 2008 u 19:57

Linijski brod je naziv za ratni brod koji je u Doba jedrenjaka predstavljao najvažnije i najmoćnije plovilo svake ratne mornarice.

Ime mu dolazi od tzv. linijske taktike, koju se razvila sredinom 17. vijeka i kojoj je svrha bila maksimalno iskoristiti vatrenu moć flote. Brodovi su se nastojali neprijatelju suprotstaviti u liniji postavljenoj tako da što veći prostor pokrivaju topovi smješteni na bokovima broda. Svaki brod koji je bio u stanju biti dijelom linije, odnosno ravnopravno se suprotstaviti se neprijateljskoj liniji, se nazivao linijskim brodom.

Linijski brodovi su imali dvije, a kasnije tri palube. Početkom 18. vijeka imali su mininalno 50, da bi u napoleonskim ratovima imali minimalno 74 topa.

Linijski brodovi su se zadržali i nakon pronalaska parnog stroja i njihovog uvođenja u ratne mornarice. Nestali su tek s pojavom eksplozivnih zrna i oklopnjača. Linijski jedrenjak 17 st i njegove karakteristike u mnogo čemu su se razlikovale od brodova iz druge polovine 18 st.linijski jedrenjak iz 17 st imao je uzdignutu krmenu palubu sa vanjskim balkonima koji nisu zatvoreni kao na brodovima iz 18 st.Bogatstvo ornamenata daje brodu snagu i moć primjerice na brodskom pramcu pulen koji karakterizira neki simbol primjerice bog rata,sirena,konjanici u boju,glave kraljeva princeva razni grbovi itd.. Na njihovo mjesto je došla nova vrsta broda koja se zovi bojni brod.