Razlika između verzija stranice "Ambrozija"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
Red 13: Red 13:
| species = '''''Ambrosia artemisiifolia'''''
| species = '''''Ambrosia artemisiifolia'''''
}}
}}
'''Ambrozija''' (lat. ''Ambrosia artemisiifolia'') je biljka iz porodice Asteraceae. Na prostoru Bosne i Hercegovine poznata je i pod nazivima: ''fazanuša'', ''fazanka'', ''limundžik'' ili ''partizanka''. To je veoma raširen [[korov]] i jedna od najraširenijih biljaka iz roda ambrosia u [[Sjeverna Amerika|Sjevernoj Americi]] i nekim dijelovima [[Evropa|Evrope]].
'''Ambrozija''' (lat. ''Ambrosia artemisiifolia'') je biljka iz porodice Asteraceae. Na prostoru Bosne i Hercegovine poznata je i pod nazivima: ''fazanuša'', ''fazanka'', ''limundžik'' ili ''partizanka''. To je veoma raširen [[korov]] i jedna od najraširenijih biljaka iz roda ''Ambrosia'' u [[Sjeverna Amerika|Sjevernoj Americi]] i nekim dijelovima [[Evropa|Evrope]].


==Karakteristike==
==Karakteristike==
Red 23: Red 23:
==Štetnost==
==Štetnost==
[[Polen]] ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata.<ref name="cestica">[http://www.cestica.hr/hr/88/borba-protiv-ambrozija/ Cestica.hr]</ref> Sluznica organa za [[disanje]] je kontaktno mjesto gdje polen kod osjetljivih bolesnika pokrene alergijsku reakciju. Kao manifestacija alergije javlja se crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, svrab u nosu, kihanje, kašalj, otežano disanje, [[astma]] i promjene na koži i probavi. Prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak, manje od 20 polenovih zrna po kubnom metru [[zrak]]a. Danas se smatra da je oko 10% stanovništva alergično na polen ambrozije.<ref name="cestica">cestica</ref>
[[Polen]] ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata.<ref name="cestica">[http://www.cestica.hr/hr/88/borba-protiv-ambrozija/ Cestica.hr]</ref> Sluznica organa za [[disanje]] je kontaktno mjesto gdje polen kod osjetljivih bolesnika pokrene alergijsku reakciju. Kao manifestacija alergije javlja se crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, svrab u nosu, kihanje, kašalj, otežano disanje, [[astma]] i promjene na koži i probavi. Prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak, manje od 20 polenovih zrna po kubnom metru [[zrak]]a. Danas se smatra da je oko 10% stanovništva alergično na polen ambrozije.<ref name="cestica">cestica</ref>

Štetnost ambrozije u [[poljoprivreda|poljoprivredi]] je velika, jer ona, zahvaljujući svom izuzetno jakom korjenskom sistemu i bujnoj vegetativnoj masi, iz zemljišta iznosi velike količine hranjivih materija, prouzrokujući time osiromašenje zemljišta. Osim toga, ambrozija je veoma jak kompetitor, zbog čega doprinosi značajnom smanjenju prinosa i kvaliteta biljnih kultura.

==Suzbijanje==
Ambrozija se veoma teško suzbija. Najdjelotvorniji pristup suzbijanju ambrozije uključuje mehaničke, agrotehničke i [[hemija|hemijske]] mjere suzbijanja.
*Mehaničke mjere uključuju pravovremeno uništavanje ove biljke čupanjem ili košenjem, prije nego počne period cvjetanja.
*Agrotehničke mjere predstavljaju osnovne agrotehničke mjere suzbijanja korova, međuredno kultiviranje oko okopavina i slično
*Hemijske mjere se koriste na nepoljoprivrednim zemljištima, a uključuju upotrebu neselektivnih [[herbicid]]a na bazi glifosata, glufosinatamonijuma, dihlorbenila ili imazapira, a mogu se izvoditi isključivo u ranim fazama rasta biljke.

U mnogim evropskim zemljama doneseni su brojni zakonski propisi u vezi iskorjenjivanja ambrozije. U [[Federacija Bosne i Hercegovine|Federaciji Bosne i Hercegovine]], doneseno je Uputstvo o načinu izvršavanja mjera obaveznog uništavanja ambrozije<ref>Službene Novine FBiH, 65/07</ref> kojim se nalaže svim pravnim i fizičkim osobama poduzimanje obavezih mjera uništavanja ambrozije. Slični propisi su na snazi u [[Hrvatska|Hrvatskoj]]<ref>[http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2007/2244.htm Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije – Ambrosia artemisiifolia L.]</ref>, [[Švicarska|Švicarskoj]]<ref>[http://www.maurer-anwalt-zuerich.ch/pdf-anwalt-zuerich/Forumsbeitrag-URP-Neophyten-6-06.pdf Der Kanton Zürich trifft Massnahmen zur Bekämpfung von Ambrosia und weiteren invasiven gebietsfremden Pflanzen]</ref>, [[Njemačka|Njemačkoj]]<ref>http://www.lanuv.nrw.de/veroeffentlichungen/presse/pdf/Beifussambrosie.pdf Landesamt für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz
Nordrhein-Westfalen</ref> i mnogim drugim državama.


==Vanjski linkovi==
==Vanjski linkovi==

Verzija na dan 12 septembar 2008 u 13:18

Ambrozija
Ambrozija
Ambrozija
Sistematika
CarstvoPlantae
KoljenoMagnoliophyta
RazredMagnoliopsida
RedAsterales
PorodicaAsteraceae
RodAmbrosia
VrstaAmbrosia artemisiifolia

Ambrozija (lat. Ambrosia artemisiifolia) je biljka iz porodice Asteraceae. Na prostoru Bosne i Hercegovine poznata je i pod nazivima: fazanuša, fazanka, limundžik ili partizanka. To je veoma raširen korov i jedna od najraširenijih biljaka iz roda Ambrosia u Sjevernoj Americi i nekim dijelovima Evrope.

Karakteristike

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka, koja naraste od 1 do 1,5 metar. Korjen joj je u obliku vretena i dosta jak. Stablo joj je uspravno, razgranato i gusto prekriveno sitnim dlačicama. Listovi su naspramni, perasto dijeljeni u uske režnjeve, maljavi, tamnozelenog lica i sivozelenog naličja. Cvijetovi su skupljeni u jednopolne glavičaste cvasti na vrhu stabla i grana. Muški cvjetovi su blijedožuti, cjevasti, sakupljeni u poluloptaste, viseće, guste cvati u obliku klāsa. Ženske cvati se formiraju u pazuhu gornjih listova, ispod muških cvati, sa pojedinačnim cvjetovima. Plod je ahenija u kojoj se nalazi sjeme. Cvjeta od kraja jula do sredine oktobra. Razmnožava se sjemenom, a sjeme se širi posredstvom čovjeka i vjetrom.

Porijeklo

Ambrozija je porijeklom iz Sjeverne Amerike, odakle je u Evropu uvezena kontaminiranim pošiljkama sjemena. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, ali i dobre sposobnosti prilagođavanja novim uslovima okoline, u Evropi se veoma brzo i lahko širi, kako na poljoprivrednim tako i na nepoljoprivrednim zemljištima. Veoma često raste na napuštenim zemljištima, pored puteva, pruga, na međama, đubrištima, pored kuća i slično.

Štetnost

Polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata.[1] Sluznica organa za disanje je kontaktno mjesto gdje polen kod osjetljivih bolesnika pokrene alergijsku reakciju. Kao manifestacija alergije javlja se crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, svrab u nosu, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži i probavi. Prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak, manje od 20 polenovih zrna po kubnom metru zraka. Danas se smatra da je oko 10% stanovništva alergično na polen ambrozije.[1]

Štetnost ambrozije u poljoprivredi je velika, jer ona, zahvaljujući svom izuzetno jakom korjenskom sistemu i bujnoj vegetativnoj masi, iz zemljišta iznosi velike količine hranjivih materija, prouzrokujući time osiromašenje zemljišta. Osim toga, ambrozija je veoma jak kompetitor, zbog čega doprinosi značajnom smanjenju prinosa i kvaliteta biljnih kultura.

Suzbijanje

Ambrozija se veoma teško suzbija. Najdjelotvorniji pristup suzbijanju ambrozije uključuje mehaničke, agrotehničke i hemijske mjere suzbijanja.

  • Mehaničke mjere uključuju pravovremeno uništavanje ove biljke čupanjem ili košenjem, prije nego počne period cvjetanja.
  • Agrotehničke mjere predstavljaju osnovne agrotehničke mjere suzbijanja korova, međuredno kultiviranje oko okopavina i slično
  • Hemijske mjere se koriste na nepoljoprivrednim zemljištima, a uključuju upotrebu neselektivnih herbicida na bazi glifosata, glufosinatamonijuma, dihlorbenila ili imazapira, a mogu se izvoditi isključivo u ranim fazama rasta biljke.

U mnogim evropskim zemljama doneseni su brojni zakonski propisi u vezi iskorjenjivanja ambrozije. U Federaciji Bosne i Hercegovine, doneseno je Uputstvo o načinu izvršavanja mjera obaveznog uništavanja ambrozije[2] kojim se nalaže svim pravnim i fizičkim osobama poduzimanje obavezih mjera uništavanja ambrozije. Slični propisi su na snazi u Hrvatskoj[3], Švicarskoj[4], Njemačkoj[5] i mnogim drugim državama.

Vanjski linkovi

Reference

  1. ^ a b Cestica.hr Greška kod citiranja: Neispravna oznaka <ref>; naziv "cestica" definiran je nekoliko puta s različitim sadržajem
  2. ^ Službene Novine FBiH, 65/07
  3. ^ Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije – Ambrosia artemisiifolia L.
  4. ^ Der Kanton Zürich trifft Massnahmen zur Bekämpfung von Ambrosia und weiteren invasiven gebietsfremden Pflanzen
  5. ^ http://www.lanuv.nrw.de/veroeffentlichungen/presse/pdf/Beifussambrosie.pdf Landesamt für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz Nordrhein-Westfalen