Ambrozija: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 2.108 bajtova ,  prije 13 godina
nema sažetka izmjene
No edit summary
| species = '''''Ambrosia artemisiifolia'''''
}}
'''Ambrozija''' (lat. ''Ambrosia artemisiifolia'') je biljka iz porodice Asteraceae. Na prostoru Bosne i Hercegovine poznata je i pod nazivima: ''fazanuša'', ''fazanka'', ''limundžik'' ili ''partizanka''. To je veoma raširen [[korov]] i jedna od najraširenijih biljaka iz roda ambrosia''Ambrosia'' u [[Sjeverna Amerika|Sjevernoj Americi]] i nekim dijelovima [[Evropa|Evrope]].
 
==Karakteristike==
==Štetnost==
[[Polen]] ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata.<ref name="cestica">[http://www.cestica.hr/hr/88/borba-protiv-ambrozija/ Cestica.hr]</ref> Sluznica organa za [[disanje]] je kontaktno mjesto gdje polen kod osjetljivih bolesnika pokrene alergijsku reakciju. Kao manifestacija alergije javlja se crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, svrab u nosu, kihanje, kašalj, otežano disanje, [[astma]] i promjene na koži i probavi. Prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak, manje od 20 polenovih zrna po kubnom metru [[zrak]]a. Danas se smatra da je oko 10% stanovništva alergično na polen ambrozije.<ref name="cestica">cestica</ref>
 
Štetnost ambrozije u [[poljoprivreda|poljoprivredi]] je velika, jer ona, zahvaljujući svom izuzetno jakom korjenskom sistemu i bujnoj vegetativnoj masi, iz zemljišta iznosi velike količine hranjivih materija, prouzrokujući time osiromašenje zemljišta. Osim toga, ambrozija je veoma jak kompetitor, zbog čega doprinosi značajnom smanjenju prinosa i kvaliteta biljnih kultura.
 
==Suzbijanje==
Ambrozija se veoma teško suzbija. Najdjelotvorniji pristup suzbijanju ambrozije uključuje mehaničke, agrotehničke i [[hemija|hemijske]] mjere suzbijanja.
*Mehaničke mjere uključuju pravovremeno uništavanje ove biljke čupanjem ili košenjem, prije nego počne period cvjetanja.
*Agrotehničke mjere predstavljaju osnovne agrotehničke mjere suzbijanja korova, međuredno kultiviranje oko okopavina i slično
*Hemijske mjere se koriste na nepoljoprivrednim zemljištima, a uključuju upotrebu neselektivnih [[herbicid]]a na bazi glifosata, glufosinatamonijuma, dihlorbenila ili imazapira, a mogu se izvoditi isključivo u ranim fazama rasta biljke.
 
U mnogim evropskim zemljama doneseni su brojni zakonski propisi u vezi iskorjenjivanja ambrozije. U [[Federacija Bosne i Hercegovine|Federaciji Bosne i Hercegovine]], doneseno je Uputstvo o načinu izvršavanja mjera obaveznog uništavanja ambrozije<ref>Službene Novine FBiH, 65/07</ref> kojim se nalaže svim pravnim i fizičkim osobama poduzimanje obavezih mjera uništavanja ambrozije. Slični propisi su na snazi u [[Hrvatska|Hrvatskoj]]<ref>[http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2007/2244.htm Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije – Ambrosia artemisiifolia L.]</ref>, [[Švicarska|Švicarskoj]]<ref>[http://www.maurer-anwalt-zuerich.ch/pdf-anwalt-zuerich/Forumsbeitrag-URP-Neophyten-6-06.pdf Der Kanton Zürich trifft Massnahmen zur Bekämpfung von Ambrosia und weiteren invasiven gebietsfremden Pflanzen]</ref>, [[Njemačka|Njemačkoj]]<ref>http://www.lanuv.nrw.de/veroeffentlichungen/presse/pdf/Beifussambrosie.pdf Landesamt für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz
Nordrhein-Westfalen</ref> i mnogim drugim državama.
 
==Vanjski linkovi==
73.705

izmjena

Navigacija