Razlika između verzija stranice "Eukaliptus"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: fa:اکالیپتوس
SieBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: uk:Евкаліпт
Red 60: Red 60:
[[to:Pulukamu]]
[[to:Pulukamu]]
[[tr:Okaliptüs]]
[[tr:Okaliptüs]]
[[uk:Евкаліпт]]
[[zh:桉树]]
[[zh:桉树]]

Verzija na dan 5 oktobar 2008 u 09:44

Eukaliptus (Eucalyptus globulus)

Eukaliptus je porijeklom iz Tasmanije i Australije. Raste uglavnom u gustim šumama tih teritorija. Latinski naziv biljke je Eucalyptus globulus.

Osobine i izgled

Raste vrlo brzo i dosegne visinu od 80 metara. Stalni stanovnici ovog drveta su koale koje se hrane isključivo njegovim lišćem. Lišće eukaliptusa je plosnato i široko, a njegove ivice uvijek zauzimaju pravac sjever - jug, čime se lišće štiti od pretjeranog isparavanja na visokim temperaturama. Plod eukaliptusa je u obliku kupe sa poklopcem (riječ eukaliptus znači "onaj koji štiti"). Lišće i plod eukaliptusa imaju veoma prijatnu aromu i koriste se u liječenju oboljenja dišnih organa u obliku sirupa i tableta ili kao eterično ulje. Inače, ovo drvo izuzetno dobro pročišćava zrak pa su okoline šuma eukaliptusa veoma zdrava područja. Danas se uzgaja u mnogim zemljama toplog podneblja. Budući da jako upija vodu iz zemlje (neke vrste čak do 500 litara vode dnevno), sadi se radi isušivanja vlažnih močvarnih terena. Najčešće se upotrebljava lišće starijih grana koje je dugačko (20 cm), kopljasto, često srpasto i pri dnu koso sa kratkom drškom, ono je kožasto i golo blijedozelene boje. U osušenom lišću ima 3% eteričnog ulja čiji je glavni sastojak cineol (eukaliptol). Eukaliptus još i upija zvuk tako da dva čovjeka s dvije različite strane drveta ne mogu da razgovaraju u razdaljini od deset metara.

Razmnožavanje

Eukaliptus se razmnožava sjemenom koje se sija krajem marta ili početkom aprila.

Korist

Njegov ljekoviti dio je ulje i lišće. Eukaliptus snižava temperaturu, ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Od mirisa eukaliptusa bježe komarci, lišće se dodaje mješavinama čajeva protiv šećerne bolesti i živčanih bolesti. Ulje eukaliptusa se nalazi u sastavu raznih preparata koji pomažu kod reumatskih oboljenja. Primjenjuje se i kod ženskih bolesti u obliku čaja i za kupke. Eukaliptol je glavni sastojak eteričnog ulja koje se dobije destilacijom s vodenom parom iz svježeg lišća i cvijetnih pupoljaka. Eterično ulje je bezbojna ili svijetla zelenkasto žuta tekućina, karakterističnog svježeg okusa koji hladi i jakog mirisa, zbog toga se dodaje u žvakaće gume.


Šablon:Link FA