Razlika između verzija stranice "NATO-ovo bombardiranje SR Jugoslavije"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nidurhaf (razgovor | doprinosi)
Nova strana: thumb|night|[[PC Ušće u plamenu]] NATO-vo bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije (engleski: ''Operation Allied Force''; ''Operacija Saveznička sila''...
(Nema razlike)

Verzija na dan 26 oktobar 2008 u 13:22

Datoteka:Usce119zo.jpg
PC Ušće u plamenu

NATO-vo bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije (engleski: Operation Allied Force; Operacija Saveznička sila) trajalo je od 24. marta do 1. juna 1999. godine i dio je kosovskog rata 1996-1999. To je bilo drugo važnije vojno uplitanje NATO-a nakon bombardiranja bosanskih Srba u operaciji Namjerna sila 1995. i najveći vojni sukob na prostoru Srbije i Crne Gore od vremena Drugog svjetskog rata.

NATO je 24. marta 1999. godine u 20 sati počeo zračne napade na vojne ciljeve u SRJ da bi se kasnije udari proširili i na privredne i civilne objekte. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zradstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Ekonomski eksperti iz Grupe-17 procjenili su štetu na oko 30 milijardi dolara. Konačan broj žrtava službeno nije objavljen, a procjene se kreću između 1200 i 2500 poginulih i oko 5000 ranjenih. Napadi su završeni 10. juna, nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju jugoslavenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.