Razlika između verzija stranice "Alfred Kroeber"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
Thijs!bot (razgovor | doprinosi)
Red 42: Red 42:
[[pl:Alfred Kroeber]]
[[pl:Alfred Kroeber]]
[[pt:Alfred Louis Kroeber]]
[[pt:Alfred Louis Kroeber]]
[[ru:Крёбер, Альфред]]
[[sk:Alfred Kroeber]]
[[sk:Alfred Kroeber]]
[[sv:Alfred L. Kroeber]]
[[sv:Alfred L. Kroeber]]

Verzija na dan 17 novembar 2008 u 16:17

Alfred Kroeber i Ishi

Alfred Louis Kroeber (11. juni, 18765. oktobar, 1960), jedna od najuticajnijih ličnosti američke antropologije u prvoj polovini 20. vijeka.

Kroeber je rođen u Hobokenu, država New Jersey, u Sjedinjenim Američkim Državama. Doktorirao je 1901. kod Franza Boasa, na Columbia univerzitetu, temeljeći svoju disertaciju na terenskom istraživanju među Arapaho Indijancima. Većinu karijere je proveo u Kaliforniji, prvenstveno predavajući na Berkeleyu.

Iako je Kroeber prije svega poznat kao kulturalni antropolog, on je obavio značajan rad na području arheologije, bogateći antropologiju stvaranjem veza između arheologije i kulture. On je radio na iskopinama u Novom Meksiku, Meksiku i Peruu.

Kroeber i njegovi studenti su učinili važan rad na skupljanju kulturnih podataka o zapadnim plemenima domorodačkih Amerikanaca. Rad na očuvanju kalifornijskih plemena je objavljen u knjizi Handbook of Indians of California („Priručnik o kalifornijskim Indijancima,“ 1925). Kroeberu je pripisan razvoj pojmova kulturna oblast (culture area) i kulturalna konfiguracija (cultural configuration), objavljeni u knjizi Cultural and Natural Areas of Native North America („Kulturne i prirodne oblasti domorodačke Sjeverne Amerike,“ 1939).

Kroeber i Roland Dixon su bili veoma uticajni u genetskoj klasifikaciji domorodačkih američkih jezika u Sjevernoj Americi.

Kroeber je ostao upamćen i po svom radu sa Ishijem (Iši), za kojeg se tvrdilo (mada ne bez kontroverzija) da je bio posljednji kalifornijski Yahi Indijanac. Kroeberova druga supruga, Theodora, napisala je dobro poznatu Ishijevu biografiju, Ishi in Two Worlds („Ishi u dva svijeta“).

Kroeberov udžbenik Anthropology („Antropologija,“ 1923, 1948) naširoko je korišćen godinama.

Vanjski linkovi