Razlika između verzija stranice "Biotop"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
VolkovBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: gl:Biotopo
Red 23: Red 23:
[[fi:Biotooppi]]
[[fi:Biotooppi]]
[[fr:Biotope]]
[[fr:Biotope]]
[[gl:Biotopo]]
[[it:Biotopo]]
[[it:Biotopo]]
[[ja:ビオトープ]]
[[ja:ビオトープ]]
Red 40: Red 41:
[[sk:Biotop]]
[[sk:Biotop]]
[[sl:Biotop]]
[[sl:Biotop]]
[[sq:Biotopet]]
[[sr:Станиште]]
[[sr:Станиште]]
[[sv:Biotop]]
[[sv:Biotop]]
[[Sq: Biotopet]]
[[uk:Біотоп]]
[[uk:Біотоп]]
[[zea:Biotoop]]
[[zea:Biotoop]]

Verzija na dan 17 decembar 2008 u 16:38

Primjer biotopa za biljku Allium narcissiflorum

Biotop ili životno stanište je prostorno ograničena jedinica, koja se odlikuje specifičnim kompleksom ekoloških faktora.

Svaki organizam živi u određenom tipu životnog staništa, u jednom jezeru, rijeci ili pustinji, i tu ga je moguće lako pronaći.

Ekološka niša, međutim podrazumjeva ne samo fizički prostor u kome živi neki organizam, već i njegovu funkcionalnu ulogu u životnoj zajednici (npr. vrstu ishrane), kao i položaj koji zauzima u odnosu na ekološke faktore. Ekološka niša govori o ulozi jedne vrste u ekosistemu. Često se govori da neka vrsta zauzima određenu ekološku nišu, što zapravo znači da se ona razlikuje od druge vrste u pogledu npr. načina ishrane, perioda aktivnosti, korištenja različitih skloništa i dr. Slikovito objašnjeno – pojam životnog staništa jednog organizma možemo shvatiti kao njegovu adresu, a ekološku nišu kao profesiju. Svako životno stanište naseljeno je određenom kombinacijom biljnih i životinjskih vrsta – životnom zajednicom (biocenozom).

Životna zajednica i stanište ne mogu postojati odvojeno, već su povezane u cjelinu u kojoj je biocenoza biotička, a biotop abiotička komponenta. Životnu zajednicu odlikuje, prije svega, određena struktura koju sačinjavaju odgovarajuće ekološke niše, sastav vrsta i dr.