Razlika između verzija stranice "Sun Tzu"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: ta:சுன் சூ
ArthurBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: sw:Sun Tzu
Red 77: Red 77:
[[sr:Сун Цу]]
[[sr:Сун Цу]]
[[sv:Sun Zi]]
[[sv:Sun Zi]]
[[sw:Sun Tzu]]
[[ta:சுன் சூ]]
[[ta:சுன் சூ]]
[[th:ซุนวู]]
[[th:ซุนวู]]

Verzija na dan 4 januar 2009 u 20:37

Sun Tzu (5. vijek p.n.e.), svojevremeno poznat i kao Sun-Wu, živio je u kineskoj državi Wu. Bio je general i vojni strateg. Njegova knjiga Umijeće ratovanja se smatra najranijim djelom koje obrađuje vojnu strategiju i danas je jedno od najvažnijih na ovom polju.

Sun Tzu kao historijska ličnost

Jedini preživjeli izvor informacija o životu Sun Tzua je biografija koju je napisao historičar Sima Qian u 2. vijeku p.n.e. Forma i sadržaj Umijeća ratovanja nam sugerišu da je knjiga napisana između 400. p.n.e. i 320. p.n.e.

Neki učenjaci smatraju da je Sun Tzuov rad u stvari napisan od više kineskih filozofa i da Sun Tzu čak nikada nije ni postojao kao historijska ličnost. Postoje dokazi koji više podupiru ovu teoriju nego tradicionalnu, koja smatra da je Sun Tzu uistinu bio historijska ličnost. Lionel Giles je u uvodu svoga prijevoda Umijeća ratovanja iz 1910. godine samo proširio sumnju u stvarno postojanje Sun Tzua.

Skupina tekstova ugraviranih u bambusovo drvo je pronađena 1972. u grobu blizu Linyi u Shandongu [1]. Oni su potvrdili dijelove tekstova koji su već bili znani, ali i dodali nova saznanja [2]. Ova verzija teksta se datira između 134-118. p.n.e. [3], pa prema tome isključuje starije teorije da su dijelovi teksta napisani mnogo ranije.

Smatra se da je Sun Tzu potomak Sun Quana, osnivača kraljevine Wu, koja je bila jedna od tri superdinastije tokom perioda koji se naziva Tri kraljevstva.

Literatura

  • Szun Tzu: Umeće ratovanja (Mono & Manana press; Beograd, SCG; decembar 2004.) (srpski jezik, latinica)

Vanjski linkovi