Razlika između izmjena na stranici "Leukemija"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodan 1 bajt ,  prije 12 godina
stanica>ćelija, nedostatak afrikata, kemoterapija>hemoterapija
m (robot Mijenja: la:Leuchaemia)
(stanica>ćelija, nedostatak afrikata, kemoterapija>hemoterapija)
 
Leukemija je rak krvi. Leukemija se smatrala dječijim oboljenjem, iako znatan broj oboljelih su odrasle osobe.
Nezrele, maligno izmjenjene [[ćelija|ćelije]] u samom početku bolesti se ne moraju naći i u perifernoj krvi, ali se u njoj prije ili kasnije, zavisno od brzine napredovanja oboljenja pojave, i tada čine veći ili manji dio od ukupnog broja normalnih leukocita. Kod zdravih osoba leukociti kada sazriju gube sposobnost diobe, što nije slučaj sa leukocitima kod osoba oboljelih od leukemije. Naime, kod leukemije, maligno izmjenjene stanice ne dostižu zrelost i ne gube sposobnost diobe, nego klon maligno izmjenjenih stanicaćelija nekontrolisano buja. Kod maligno alterniranihizmijenjenih ćelija, [[onkogen]], [[gen]] koji je zadužen za kontrolu staničnećelijske proliferacije, izmakao je kotroli. Od leukemije se može oboljeti u svakoj životnoj dobi. Ipak, ovo oboljenje češće je kod djece. Relativno češće oboljevaju dječaci od djevojčica.
 
== Simptomi ==
 
Leukemije se dijele na ''akutne'' i ''hronične''.
Akutne mogu biti limfoblastične,mijelocitne i limfne a postoji i mdsMDS sindrom koji je vrlo rijedak u odraslih ljudi gdje postoji potpuno ozdravljenje presađivanjem koštane srži.
 
== Dijagnoza ==
== Liječenje ==
 
Leukemija se liječi [[kemoterapijaHemoterapija|kemoterapijomhemoterapijom]]. Primjena zračenja ima za cilj da uništi stošto veći broj malignih leukocita. [[Citostatici]] se primjenjuju ciklično u kombinaciji sa [[kortikosteroidi]]ma.
 
 
98

izmjena

Navigacija