Jump to content

Trgovina: razlika između verzija

Dodan 1 bajt ,  prije 13 godina
m
Бот: Аутоматска замена текста (-sudjeluju +učestvuju)
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
m (robot Dodaje: tr:Takas)
m (Бот: Аутоматска замена текста (-sudjeluju +učestvuju))
{{Preuređivanje}}
 
Pod '''trgovinom''' se podrazumijeva komercijalna ponuda [[roba|robe]] u zamjenu za platežno sredstvo odnosno [[novac]], ili za drugu robu ([[robna razmjena]]). Prava trgovina postoji samo u slučaju, kad u njoj posreduje treća osoba (trgovac), koja živi od tog posredovanja između proizvođača i kupca. Trgovina se ograničava samo na nabavu, [[transport]] i prodaju dobara, [[kapital]]a ili znanja bez da ih se u bitnom mijenja ili dorađuje. Pretpostavka za početak trgovine (ne razmjena poklona, i ne direktna razmjena između prodavača i kupca) je još u predhistorijsko vrijeme bila infrastruktura koja ju je omogućila. Pravno gledano, danas se između trgovinskim partnerima sklapaju [[ugovor]]i. Između partnera koji sudjelujuučestvuju u trgovini postoji trgovinski odnos.
Trgovina je složena privredna djelatnost koja se bavi prodajom i kupovinom roba na [[Tržište|tržištu]]. Ona predstavlja vezu između potrošača i proizvođaca. Smatra se izuzetno složenom uslužnom djelatnošću. Trgovina je usko povezana sa [[saobraćaj]]em, ali sa drugim privrednim granama. Razmjena sirovina je veoma stara djelatnost. U početku je to bilo veoma sitno i vršile su se i razmjene za preživljavanje. Bio je to period naturalne razmjene koja se odvijala bez novca, kada se roba davala za robu.
Njene osnovne karakteristike su prisutsvo novca i trgovca, koji kao djelatnik učestvuje u razmjeni dobara izmedu proizvođača i potrošača. Vrijednost robe i usluga određuje se novcem. Pored novca postoje i druga sredstva plaćanja kao: [[ček]]ovi, [[kreditne kartice]] i [[vrijednosni papiri]]. Razmjenu je u moderna doba moguće obaviti telefonom, a sve više u upotrebi trgovanja je [[internet]]. Internetom se danas obavljaju trgovine dionicama i kapitalom, avionskim kartama, turistički aranzmani i dr.
2.644

izmjene