Razlika između izmjena na stranici "Ljiljan (simbol)"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 826 bajtova ,  prije 12 godina
nema sažetka izmjene
m (Bot: Automatska zamjena teksta (-Slika: +Datoteka:))
 
Grb zlatnih ljiljana stvoren od kraljevske porodice Kotromanić se sastojao od šest zlatnih ljiljana na plavoj podlozi sa bijelom lentom. Dolaskom Osmanlija na područje Balkana i padom dinastije Kotromanić i sam grb je izašao iz upotrebe.
 
Originalno beli ljiljan, primenjivan u ranoj heraldici da asocira na Djevicu Mariju. Simbolizuje čistotu i svjetlost.Cvijeće uopšte predstavlja simbol mladosti, asocira na sunce; cvijet je reprezent lepote, nade i radosti. Naravno, ovo je samo simbolička inetrpretacija ljiljana u heraldici, njegova povezanost sa islamskom religijom nije poznata, niti je poznato da bilo koja islamska drzava ili pojedinac sebe predstavlja bilo kakvom oznakom koja u sebi sadrzi i ljiljan. BiH je usvojila grb Kotromanića da bi jednostavno naglasila svoju povezanost sa državnošću, koju takvo pozivanje i aludiranje nosi sa sobom, iako je drzava Kotromanića bila hrišćanska.
 
Na grbu Srbije, gdje se nalaze kao vid bozije zastite, jer je krin inace i stilizovani oblik krsta. Nalazi se i na grbovima Obrenovica i Karadjordjevica.
 
== Moderna upotreba ==
Anonimni korisnik

Navigacija