Razlika između izmjena na stranici "Ljiljan (simbol)"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
nema sažetka izmjene
Grb zlatnih ljiljana stvoren od kraljevske porodice Kotromanić se sastojao od šest zlatnih ljiljana na plavoj podlozi sa bijelom lentom. Dolaskom Osmanlija na područje Balkana i padom dinastije Kotromanić i sam grb je izašao iz upotrebe.
 
Originalno beli ljiljan, primenjivanprimjenjivan u ranoj heraldici da asocira na Djevicu Mariju. Simbolizuje čistotu i svjetlost.Cvijeće uopšte predstavlja simbol mladosti, asocira na sunce; cvijet je reprezent lepote, nade i radosti. Naravno, ovo je samo simbolička inetrpretacija ljiljana u heraldici, njegova povezanost sa islamskom religijom nije poznata, niti je poznato da bilo koja islamska drzava ili pojedinac sebe predstavlja bilo kakvom oznakom koja u sebi sadrzi i ljiljan. BiH je usvojila grb Kotromanića da bi jednostavno naglasila svoju povezanost sa državnošću, koju takvo pozivanje i aludiranje nosi sa sobom, iako je drzava Kotromanića bila hrišćanska.
 
Na grbu Srbije, gdje se nalaze kao vid bozije zastite, jer je krin inace i stilizovani oblik krsta. Nalazi se i na grbovima Obrenovica i Karadjordjevica.
Anonimni korisnik

Navigacija