Razlika između verzija stranice "Bamari"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
CERabot (razgovor | doprinosi)
m Bot: Automatska zamjena teksta (-Slika: +Datoteka:)
Alexbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: nl:Bamar (volk)
Red 31: Red 31:
[[ms:Bamar]]
[[ms:Bamar]]
[[my:ဗမာလူမျိုး]]
[[my:ဗမာလူမျိုး]]
[[nl:Bamar (volk)]]
[[pl:Birmańczycy]]
[[pl:Birmańczycy]]
[[pt:Birmanes]]
[[pt:Birmanes]]

Verzija na dan 27 januar 2009 u 10:21

Bamari (burmanski: Datoteka:BamaLumyo.png), nekad zvani jednostavno kao Burmanci, su dominantna etnička grupa u Mijanmaru, koja čini otprilike 68% (30,000,000) stanovništva. Međutim, postoje naznake da je vlada umjetno napumpala te brojke. Također, više od jednog vijeka se u toj zemlji nije proveo pouzdan popis stanovništva, te su sve brojke temeljene na procjenama. Bamari se mogu prepoznati po tome što obično imaju ravnu crnu kosu i nešto tamniju boju kože (iako s obzirom na miješane brakove ni svjetlija koža nije rijetkost).

Bamari se često jednostavno zovu Burmancima, iako se taj izraz koristi i za sve druge stanovnike Mijanmara koji pripadaju drugim narodima (Kareni, Shan, itd.).

Jezik

Bamari govore burmanski jezik (službeni jezik Mijanmara) kao svoj prvi jezik. Narod Rakhine, iako kultirom različit, je srodan Bamarima. Rakhine govore burmanski dijalekt sličniji drevnom burmanskom jeziku, uključujući zadržavanje slova r, kojeg su moderni Burmanci promijenili u y. engleski se uveo u 19. vijeku. Pošto se burmanski i engleski uči u osnovnim školama, mnogi Bamari se ne mogu sporazumijevati na jezicima etničkih manjina. S obzirom da se u školama obvezno širi Burmanska kultura na sve građane, većina Bamara su pismenu.

Porijeklo

Bamari pripadaju Mongoloidnoj rasi, a porijeklom su iz današnjeg Tibeta. Smatra se da su im preci migrirali iz stepa današnje Mongolije. Migrirali su prije 3000 godina u dolinu rijeke Ayeyarwady, kojom danas dominiraju. Etnolingistički su slični Tibetancima i Kinezima. Bamari su uglavnom zamijenili narode Mon i Pyu, koji su prije njih bili dominirali Mjanmarom.

Rasprostranjenost

Bamari su najbrojniji narod u Mijanmaru, te čini većinu u sedam oblasti države. U Tajlandu se nalazi druga po brojnosti bamarska zajednica, a skoro 80% ilegalanih imigranta u Mijanmaru. U SAD se nalazi brojna populacija Burmanskih Amerikanaca.

Religija

Bamari su gorljivi poklonici Theravada pravca u budizmu. Za vrijeme britanske kolonijalne vlasti misionari zbog toga nisu bili u stanju preobratiti Bamare na kršćanstvo. Bamari uz budizam istvoremeno štuju nate, uključujući rituale vezane uz 37 različitih duhova.