Razlika između verzija stranice "Đorđe od Danske"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
CERabot (razgovor | doprinosi)
m Bot: Automatska zamjena teksta (-Slika: +Datoteka:)
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: it:Giorgio di Danimarca
Red 47: Red 47:
[[es:Jorge de Dinamarca]]
[[es:Jorge de Dinamarca]]
[[fr:Georges de Danemark]]
[[fr:Georges de Danemark]]
[[it:Giorgio di Danimarca]]
[[ja:ジョージ (カンバーランド公)]]
[[ja:ジョージ (カンバーランド公)]]
[[nl:George van Denemarken]]
[[nl:George van Denemarken]]

Verzija na dan 31 januar 2009 u 03:23

Princ George
"Njegova Kraljevska Visost Princ George od Danske"
SupružnikAna od Velike Britanije
DjecaVilim, vojvoda od Gloucestera
DinastijaOldenburg
OtacFridrik III
MajkaSofija Amalija od Braunschweig-Lüneburga
Rođenje2. april 1653
Kopenhagen, Danska
Smrt28. oktobar 1708
London, Velika Britanija
Mjesto sahraneWestminsterska opatija

George od Danske (2. april 1653 - 28. oktobar 1708) je bio danski princ i britanski plemić poznat kao suprug kraljice Ane.

Rođen je u Kopenhagenu kao mlađi sin danskog kralja Fridrika III. Za njega je aranžiran brak sa ledi Anom od Yorka, bratičnom tadašnjeg engleskog i škostkog kralja, Karla II. George je izabran za njenog supruga budući da je bio protestant, a njegova domovina jedna od rijetkih protestantskih kraljevina. George i Ana su vjenčani 28. jula 1683. godine u Londonu, gdje je on doselio i postao engleski državljanin. Od Anine rodbine je kasnije dobio titule vojvode od Cumberlanda, grofa od Kendala i barona Wokinghama.

Njegov brak sa Anom je bio prilično sretan i vjeran, za razliku od većine ostalih kraljevskih brakova, ali ne i uspješan; Ana je bila trudna 18 puta između 1684. i 1700. godine, ali trinaest trudnoća završilo je pobačajem ili rođenjem mrtvorođenčeta. Četvero od živorođene djece umrlo je ne doživjevši drugu godinu života, a peto dijete, Vilim, kojem je njegov tetak i imenjak dao titulu vojvode od Gloucestera, umro je u jedanestoj godini života. Za Georgea se stoga sumnja da je, kao i veliki broj prinčeva njegovog doba, patio od sifilisa.

Društveno i političko grupisanje protestanta za vrijeme vladavine Aninog oca, katolika Jakova II i VII, se centriralo oko Ane i Georgea, pošto je Anina starija sestra, Marija, princeza Oranje, živjela u Holandiji sa svojim suprugom Vilimom. George i Ana su Mariju i Vilima pismima obavještavali o napetoj situaciji u protestantskoj Engleskoj kojom je vladao Anin i Marijin otac, preobraćeni katolik. Godine 1688. George, Ana, Marija i Vilim su zajedno odlučili zbaciti Jakova sa trona; sljedeće godine Vilim i Marija su stigli u Englesku i protjerali Jakova, te zajedno zauzeli tron uz podršku Ane i Georgea.

Smatra se da je Vilim odbio prisustvovati krunidbi Jakova II i VII 1685. godine pošto bi ga George, kao član evropske kraljevske porodice, nadmašio kao izabranog predstavnika republike. Ovo nepovjerenje je bilo prevaziđeno za vrijeme revolucije kojom je Jakov zbačen sa trona, ali je loše uticalo na odnos Vilima i Georgea za vrijeme Vilimove vladavine. George nije posjedovao skoro nikakav politički uticaj sve do Vilimove smrti 1702. godine, kada krunu naslijeđuje njegova supruga. Georgeu kao suprugu kraljice nije bila data nikakva posebna titula.

George je bio sposoban vojni strateg koji je kao lord visoki admiral od 1702. do 1708. godine službeno vodio kraljevsku mornaricu. Umro je 28. oktobra 1708. godine, a njegove smrt je shrvala kraljicu Anu.

Također pogledajte

Vanjski linkovi