Razlika između verzija stranice "Asocijacija teniskih profesionalaca"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
Red 1: Red 1:
Asocijacija [[tenis]]kih profesionalaca (ATP) je osnovana [[1972.]] godine s ciljem da zaštiti prava i interese svjetskih tenisera. [[1990.]] godine asocijacija je osnovala svjetsko takmičenje ATP Tour koje je 2009. preimenovano u ATP World Tour. Glavno sjedište i uprava ATP-a je u [[London]]u, UK. Njene podružnice nalaze se u Monacu (sjedište za Evropu), Ponte Vedra Beach Florida (sjedište za Ameriku) i u [[Sydney]]u (sjedište za ostale dijelove svijeta).
'''Asocijacija [[tenis]]kih profesionalaca''' (ATP) je osnovana [[1972]]. godine s ciljem da zaštiti prava i interese svjetskih tenisera. [[1990]]. godine asocijacija je osnovala svjetsko takmičenje ATP Tour koje je 2009. preimenovano u ATP World Tour. Glavno sjedište i uprava ATP-a je u [[London]]u, UK. Njene podružnice nalaze se u [[Monaco|Monacu]] (sjedište za [[Evropa|Evropu]]), Ponte Vedra Beach [[Florida]] (sjedište za [[Amerika|Ameriku]]) i u [[Sydney]]u (sjedište za ostale dijelove svijeta).


Ekvivalent ATP-a u ženskom tenisu je ženska teniska asocijacija (WTA).
Ekvivalent ATP-a u ženskom tenisu je [[ženska teniska asocijacija]] (WTA).


== Uposlenici organizacije ==
== Uposlenici organizacije ==
Red 22: Red 22:
== Vanjski linkovi ==
== Vanjski linkovi ==


* [http://www.atpworldtour.com/ Službena stranica]
[[Kategorija:tenis]]

<!-- interwiki -->
[[Kategorija:Tenis]]


[[ar:رابطة محترفي كرة المضرب]]
[[ar:رابطة محترفي كرة المضرب]]

Verzija na dan 23 februar 2009 u 14:52

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) je osnovana 1972. godine s ciljem da zaštiti prava i interese svjetskih tenisera. 1990. godine asocijacija je osnovala svjetsko takmičenje ATP Tour koje je 2009. preimenovano u ATP World Tour. Glavno sjedište i uprava ATP-a je u Londonu, UK. Njene podružnice nalaze se u Monacu (sjedište za Evropu), Ponte Vedra Beach Florida (sjedište za Ameriku) i u Sydneyu (sjedište za ostale dijelove svijeta).

Ekvivalent ATP-a u ženskom tenisu je ženska teniska asocijacija (WTA).

Uposlenici organizacije

Predsjednik ATP-a je Adam Helfant. Šefovi podružnica su:

ATP ima dva odjeljenja: izvršni odbor i vijeće tenisera.

Izvršni odbor pored predsjednika čine stalni članovi Željko Franulović, Charlie Pasarell i Graham Pearce i nestalni članovi. Nestalne članove bira vijeće tenisera svake dvije godine. Sadašnji nestalni članovi su: predstavnik evropske divizije Ivan Ljubičić, američke divizije Justin Gimelstob i internacionalne divizije David Edges.

Vijeće tenisera čini 10 tenisera, i može utjecati i savjetovati predsjednika i odbor pri donošenju važnih odluka. Članovi vijeća tenisera su četiri najbolja u singl do 50 rankinga, dva između 51 i 100. rankinga, dva među prvih 100. tenisera u dubl kategoriji i dvojica izabranih predstavnika.

ATP World Tour

Ranking

Vanjski linkovi