Razlika između verzija stranice "Katapult (oružje)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova strana: <!-- potrebno proširiti (srednji vijek itd.) --> mini|Replika katapulta '''Katapult''' je naziv mehaničkog vojnog oruđa koje se u antičko doba i …
(Nema razlike)

Verzija na dan 9 april 2009 u 13:48


Replika katapulta

Katapult je naziv mehaničkog vojnog oruđa koje se u antičko doba i srednjem vijeku koristilo za izbacivanje projektila na velike daljine bez upotrebe eksplozivnih fugasnih sredstava. Katapult je u rimskoj vojsci imao široku upotrebu naročito prilikom opsada utvrđenih gradova i drugih utvrđenih neprijateljskih položaja.

Riječ katapult potiče iz grčkog jezika: καταπέλτης - katapeltes, κατά - kata (prema dolje, u, nasuprot) + πάλλω - pallo (zavitlati projektil prije izbacivanja). Smatra se da je verzija korištena u rimskoj vojsci kreirana u Sirakuzi (Sicilija, Italija) tokom vladavine tiranina Dionizijusa II. Originalni izum pripisuje se Grcima.

Opis

Rimski katapult i z vremena ratova protiv Dačana

Prvobitni katapulti i samostrijeli izumljeni u Grčkoj su imali sličnu konstrukciju. Oboje su pak bili zasnovani na principima djelovanja luka; korištene su fizičke sile akumulirane u napetim strunama i samom tijelu ovog tipa oružja i oruđa (uočiti razliku između oružja kojim rukuje jedan vojnik, i oruđa - za čije funkcionisanje je potrebna posada, grupa vojnika sa određenim ulogama (napinjanje mehanizma, postavljanje projektila, nišanjenje i sl.) Prvi primjerci su i bili dizajnirani poput velikog luka postavljenog na postolje. Sa otkrićem primjene torzionih sila konstruirane su mnogo ubojitije varijante, veće snage i dometa.

Materijali korišteni za izradu katapulta su uglavnom bili drvo (većina dijelova, tijelo, postolje, ručice za natezanje i sl.) i strune izrađene od tetiva životinja, kose ili užadi od biljnih vlakana i sl.

Katapultima se moglo izbacivati više vrsta projektila (velike i teške strijele, kamene kugle i zapaljive kugle i sl.) i od njihove vrste moglo se djelovati na različite ciljeve. Najčešću je upotrebu imao tokom opsada, teškim projektilima rušeni su grudobrani, zidovi, kule i razbijala vrata. Zahvaljujući paraboličnoj putanji projektila moglo se artiljerijski djelovati i unutar utvrđenog objekta - prebacivanjem zaštitnih zidova i ubacivanjem razornih ili zapaljivih projektila.

Prethodno je opisano ofanzivno djelovanje ovog oruđa a jednako se moglo koristiti i u odbrambene svrhe. Katapulti su montirani i na brodove.