Razlika između verzija stranice "Panonska jezera"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Poništene izmjene koje je napravio 89.146.172.191 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao Smooth O
Red 7: Red 7:
Realizacija ove zanimljive i zahtjevne ideje izgradnje Panonskog jezera započeta je i dovršena u 2003. godini uz nesebičnu angažovanost načelnika Općine Tuzla [[Jasmin Imamović|Jasmina Imamovića]], njegovih saradnika i Općinskog vijeća Tuzla.
Realizacija ove zanimljive i zahtjevne ideje izgradnje Panonskog jezera započeta je i dovršena u 2003. godini uz nesebičnu angažovanost načelnika Općine Tuzla [[Jasmin Imamović|Jasmina Imamovića]], njegovih saradnika i Općinskog vijeća Tuzla.


== Detalji ==
==
Panonsko jezero se proteže na povrišini od oko 12.000 m<sup>2</sup> i ima oblik stopala sa dubinom koja seže do 1,7 m. Zahvaljujući salinitetu vode (isti se postiže ubacivanjem slanice koja se koristila za ispiranje slanih rudnika), istovjetnom vodi Jadranskog mora, jezero predstavlja jedinstven primjer slanog jezera na [[Balkan|Balkanu]] pa i u cijeloj Evropi.
Jezero ima ljekovita svojstva zahvaljujući sadržaju soli(NaCl) i drugih minerala. Ovakva ljekovita svojstva slane vode u Tuzli poznata su još od 19. vijeka.

Voda u jezeru neprestano kruži, a zapreminu jezera od oko 11.000 m<sup>3</sup> prečišćava savremeno postrojenje uz pomoć pješčanih filtera i hemijskih supstanci.
Na podlogu jezera su, zbog specifičnosti terena, postavljene posebne polietilenske plohe, te zajedno sa svim potrebnim instalacijama prekrivene 50 centimetarskim slojem šljunka, koji plaži jezera daje izgled plaže kakvu uobičajeno susrećemo na Makarskoj rivijeri.


== Gastronomija ==
== Gastronomija ==

Verzija na dan 10 april 2009 u 17:50

Panonsko jezero je slano i umjetno jezero u Tuzli, napravljeno 2003. godine.

Položaj

U cilju uredjenja prostora Pinge, koja se nalazi u najatraktivnijem dijelu Tuzle, ali nažalost zbog slijeganja terena, i najzapuštenijem dijelu Tuzle potekla je ideja o uredjenju i saniranju tog prostora kroz izgradnju prvog slanog jezera u Evropi. Panonsko more je egzistiralo na ovim prostorima prije više od 4 miliona godina, te je jezero po izgradnji dobilo ime Panonsko jezero.

Realizacija

Realizacija ove zanimljive i zahtjevne ideje izgradnje Panonskog jezera započeta je i dovršena u 2003. godini uz nesebičnu angažovanost načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića, njegovih saradnika i Općinskog vijeća Tuzla.

Detalji

Panonsko jezero se proteže na povrišini od oko 12.000 m2 i ima oblik stopala sa dubinom koja seže do 1,7 m. Zahvaljujući salinitetu vode (isti se postiže ubacivanjem slanice koja se koristila za ispiranje slanih rudnika), istovjetnom vodi Jadranskog mora, jezero predstavlja jedinstven primjer slanog jezera na Balkanu pa i u cijeloj Evropi. Jezero ima ljekovita svojstva zahvaljujući sadržaju soli(NaCl) i drugih minerala. Ovakva ljekovita svojstva slane vode u Tuzli poznata su još od 19. vijeka.

Voda u jezeru neprestano kruži, a zapreminu jezera od oko 11.000 m3 prečišćava savremeno postrojenje uz pomoć pješčanih filtera i hemijskih supstanci. Na podlogu jezera su, zbog specifičnosti terena, postavljene posebne polietilenske plohe, te zajedno sa svim potrebnim instalacijama prekrivene 50 centimetarskim slojem šljunka, koji plaži jezera daje izgled plaže kakvu uobičajeno susrećemo na Makarskoj rivijeri.

Gastronomija

Zahvaljujući navedenom, te veličini prostora oko jezera, kao i pratećim objektima, opravdano se može zaključiti da je Panonskom jezeru obezbjeđena potrebna infrastruktura za sticanje statusa modernog višenamjenskog javnog kupališta sa ogromnim potencijalom.