Razlika između verzija stranice "Rusko-japanski rat"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
Red 26: Red 26:


== Zanimljivosti ==
== Zanimljivosti ==
Osim Rusije i Japana [[Crna Gora]] je bila treća zemlja koja se zvanično borila u ovom ratu. Njena objava rata Japanu je bila više deklarativne prirode, kao gesta zahvalnosti za rusku pomoć tokom borbe Crne Gore protiv [[Osmanlijsko carstvo|Osmanlijskog carstva]]. Ipak, zbog logističkih razloga i velike razdaljine, stvarna pomoć crne Gore svela se na Crnogorce koji su se eventualno borili u okviru ruskih snaga.
Osim Rusije i Japana [[Crna Gora]] je bila treća zemlja koja se zvanično borila u ovom ratu. Njena objava rata Japanu je bila više deklarativne prirode, kao gesta zahvalnosti za rusku pomoć tokom borbe Crne Gore protiv [[Osmanlijsko carstvo|Osmanlijskog carstva]]. Ipak, zbog logističkih razloga i velike razdaljine, stvarna pomoć Crne Gore svela se na Crnogorce koji su se eventualno borili u okviru ruskih snaga.


{{commons|Russo-Japanese War}}
{{commons|Russo-Japanese War}}

Verzija na dan 18 juni 2009 u 22:08

Rusko-japanski rat je vojni sukob koji se odvijao u periodu 1904-1905. godine. Uzrok rata su suprotstavljene težnje dviju sukobljenih strana za sticanje nadzora nad Korejom i Mandžurijom. Završen je pobjedom Japana. Rat se odvijao na Dalekom istoku. Pobjeda Japana je ubrzalo pad carstva u Rusiji te nezadovoljstvo naroda.

Zanimljivosti

Osim Rusije i Japana Crna Gora je bila treća zemlja koja se zvanično borila u ovom ratu. Njena objava rata Japanu je bila više deklarativne prirode, kao gesta zahvalnosti za rusku pomoć tokom borbe Crne Gore protiv Osmanlijskog carstva. Ipak, zbog logističkih razloga i velike razdaljine, stvarna pomoć Crne Gore svela se na Crnogorce koji su se eventualno borili u okviru ruskih snaga.



Nedovršeni članak Rusko-japanski rat koji govori o ratu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.