Razlika između verzija stranice "Super Billy"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Zaštićeno "Super Billy": Prekomjerni vandalizam ([edit=autoconfirmed] (ističe 11:43, 3 septembar 2009 (UTC)) [move=autoconfirmed] (ističe 11:43, 3 septembar 2009 (UTC)))
NH08 (razgovor | doprinosi)
No edit summary
Red 3: Red 3:
| ime serije = Super Billy
| ime serije = Super Billy
| originalni naslov = Super Bili
| originalni naslov = Super Bili
| slika = hrenovke.jpg
| slika = bili.jpg
| opis slike = Super Bili na omotu hrenovki Super Pili
| opis slike = Super Bili, Lili i Buco.
| format serije = [[Crtani film|Animirana serija]]
| format serije = [[Crtani film|Animirana serija]]
| trajanje epizode = 20 minuta
| trajanje epizode = 20 minuta

Verzija na dan 20 juni 2009 u 16:15

Super Billy
Datoteka:Bili.jpg
Super Bili, Lili i Buco.
Izvorni naslovSuper Bili
AutorBerin Tuzlić
GlumciEnis Bešlagić
Aleksandar Seksan
Amra Kapidžić
Semir Krivić
Alban Ukaj
Labinot Lajci
PorijekloBosna i Hercegovina
Originalni jeziciBosanski jezik
Br. sezona1
Br. epizoda53
Trajanje20 minuta
Emitiranje
Originalna mrežaBHT1
Emitiranje10. novembar 2004. - – 15. juli 2007 .

Super Billy/Super Bili je prva bosanska animirana serija. Prikazivala se na BHT1 kanalu u sklopu dječijeg programa. Premijera serije je bila 10. novembra 2005. Serija je napravljena kao reklama mesne industrije Lijanovići. Prikazan je i u SAD-u putem najveće producentske kuće za dječiji program Cartoon Network. Seriju je producirala kuća Via Media i Pixel, a serija je rađena godinu i po.

Serija prati dogodovštine Super Billija i njegovih prijatelja Buce, Lili i njegove bake. Serija je imala jako veliku gledanost, a snimljeno je 53 epizoda, ukupno 262 minute filma. Radnja se odvija u na različitim mjestima u različita vremena. Serijal je najsličniji njemačkom crtanom filmu Sport Billy koji je imao prijateljicu Lilly, bio sportista i putovao po svijetu.

Glasove su posudili: Enis Bešlagić, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Semir Krivić, Alban Ukaj, Labinot Lajçi.

Sinopis

U seriji se govori o avanturama Bilija i njegovih prijatelja. Bilijeva baka je vlasnica supermarketa u kojem se nalaze Pili salame (op.a Lijanovići) koje daju Biliju veliku moć. Tu salamu želi da ukrade glavna negativka Kobajagi i njeni nespretni pomoćnici Žlof i njegov nećak Čili. Super Bili često putuje, a ponekad se nalazi i u drugim vremenskim kontiniumima. Svaki put sa sobom nosi salame i Kobajagi, Žlof i Čili pokušavaju da se domognu tih salama. Super Bili i njegova družina proputovali su kroz: Egipat, London, New York, Pariz, Istanbul, Havaje, Antartik, a bili su i vremenu drevnih Asteka i u legendi o Atlantidi. Ponekad oni trebaju da osvoje salame kao u epizodi sa košarkaškom utakmicom. U zadnji trenutak kad se negativci skoro domognu salama Bili pojede salamu i dobije super-moći kojima pobijedi Kobajagi i njene sluge. Na kraju svake epizode Bili kaže "I ne zaboravite Da bi zdravi i jaki bili jedite ...". To je ujedno i slogan kompaniji Lijanovići.

Likovi

  • Super Bili: Super Bili je dječak sa super-moćima koje mu daje Pili salama. Pili salama se može naći u Bakinom supermarketu. Billy je dobar prijatelj sa Bucom i svojom simpatijom Lili. On od Lili dobije poljubac svaki puta kada spasi salamu. Bili je često na putovanjima i jako se zanima sa prostor i vrijeme. Dobar je i kao sportista jer odlično igra košarku. Na kraju svake epizode kaže "Da bi zdravi i jaki bili jedite..." (op.a Pili)
  • Lili: Lili je djevojčica u koju je Bili zaljubljen. Lili je lijepa i pametna. Uvijek je moralna podrška Biliju. Kada god Bili i Buco upadnu u kakvu nevolju Lili ih pokušava spasiti. Kada pobijedi negativce Lili uvijek poljubi Bilija.
  • Buco: Buco je Bilijev i Lilin prijatelj. Buco je debeo i uvijek je gladan. Kada se pripremaju da spase salame Buco uvijek misli na hranu. Buco ima problema i u izgovoru. On takođe najviše voli kada svrate do Bakinog supermarketa jer ga baka uvijek počasti jednom salamom. Kada je akcija spašavanja salami Buco uvijek upadne u nevolju, ali često zna biti ključan u borbi protiv Kobajagi i njenih sluga.
  • Kobajagi: Kobajagi je glavna negativka u seriji. On je jako ružna, ali je i bogata. Ima dvojicu sluga Žlofa i Čilija koji pokušavaju ukrasti salame, ali ti se pokušaju uvijek završe loše po Žlofa i Čilija pa i za Kobajagi. Ipak ona na kraju odustane od krađa shvativši da su Žlof i Čili nesposobni, ali ipak se na kraju zaljubi u Žlofa.
  • Žlof: Žlof je nesposobni kriminalac kojeg je unajmila Kobajagi zajeno sa njegovim nećakom Čilijem. On u brojnim pokušajima krađe uvijek nastrada. Na kraju on i Kobajagi se zaljube jedno u drugo.
  • Čili: Čili je mali dječačić koji sa svojim ujakom Žlofom pokušava ukrasti salame. Njegov uzor mu je ujak Žlof koji ga je pokvario. Na kraju kada se Žlof i Kobajagi vjenčaju, Čili se priključi Biliju i njegovoj družini i obeća da u budućnosti neće praviti loša djela.
  • Baka: Baka je pozitivka u seriji i baka je Biliju. Ona je vlasnica Bakinog supermarketa u kojem se mogu kupiti Pili salame. Buco je najradije voli posjećivati. Često je podrška Biliju i voli da ga ohrabruje i uvijek je ta koja mu donosi salame.

Glasovi

Lijanovići

Kroz čitavu seriju, mesna industrija Lijanovići je reklamirana u seriji. U scenama sa salamom, na salamama je uvijek pisalo Lijanovići, na uvodnoj i završnoj špici bio je logo Lijanovića, a i na kraju serije Super Bili bi uvijek izrekao slogan kompanije Da bi zdravi i jaki bili jedite Pili. I Lijanovići su lansirali dva proizvoda koja se tiču serije. Radi se o lancu proizvoda, salami Super Pili u kojoj se Bili pojavljivao kao junak, hrenovke i paštete Super Pili, a također je napravljeno i mlijeko Lili. Reklama za mlijeko Lili je bila animirana sa likovima iz serije. Bili je ujedno postao maskota Pili proizvoda i često se može vidjeti u tržnim centrima i na dječijem programu OBN televizije.

Reference

Vanjski linkovi