Razlika između verzija stranice "Gottfried Wilhelm Leibniz"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: war:Gottfried Leibniz
m - kategorija "Računarski inžinjeri"; + kategorija "Računarski inženjeri" (HotCat)
Red 40: Red 40:
{{wikicitat|Gottfried Willhelm Leibniz}}
{{wikicitat|Gottfried Willhelm Leibniz}}



[[Kategorija:Računarski inžinjeri]]
[[Kategorija:Filozofi]]
[[Kategorija:Filozofi]]
[[Kategorija:Računarski inženjeri]]


[[af:Gottfried Wilhelm Leibniz]]
[[af:Gottfried Wilhelm Leibniz]]

Verzija na dan 24 juni 2009 u 07:02

Gottfried Wilhelm

Gottfried Willhelm Leibniz (Gotfrid Vilhelm Lajbnic, 1646 - 1716.), bio je njemački matematičar, naučnik i filozof. U matematici mu se pripisuje (zajedno sa Njutnom) otkriće diferencijalnog računa; vjeruje se da je došao do otkrića 11. novembra 1675. godine. On je konstruisao prvi mehanički digitron koji je mogao množiti i dijeliti. Međutim, model njegove mašine je izgubljen. Njemu se pripisuje i otkriće moderne forme binarnog brojčanog sistema, koji se danas koristi u kompjuterima. Bio je osnivač Berlinske akademije.

Tvrdio je da je čitav svijet građen od duhovnih atoma: monada. Svaka monada je svijet u malom, a u njoj se sukobljavaju sile, pa odatle potiče svaka aktivnost i težnja ka usavršavanju. Njegovo veliko djelo u kojem je opisao te duhovne atome je "Monadologija" (oko 1713. godine). Lajbnicov racionalistički sistem sedamnaestog vijeka, po mnogim pogledima je najneobičniji. Pisac, filozof i prosvjetitelj Volter, u svom djelu Kandid, ismijao je Lajbnicovu ideju da je ovo "najbolji od svih mogućih svjetova". Lajbnic je to tvrdio zato što je smatrao da je ovo najbolji i najbolje uravnoteženi svijet od svih, jer ga je stvorio savršeni Bog.

Relevantni članci

Vanjski linkovi



Nedovršeni članak Gottfried Wilhelm Leibniz koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.